HT PREDSTAVIO CRORIS

Teleradiologija za brže dijagnoze i liječenje

11.04.2013 u 15:54

Bionic
Reading

CroRIS je zamišljen kao središnji servis za upravljanje i povezivanje različitih sustava za pohranu radioloških slika i nalaza. Trebao bi uštedjeti vrijeme i novac, ali i poslužiti za obrazovanje

U suradnji s njemačkom firmom Medavis i njezinim regionalnim partnerom, tvrtkom I&I, Hrvatski telekom predstavio je pilot projekt radiologije u oblaku nazvan croRIS.

Teleradiološki pilot projekt croRIS povezao je Kliničku bolnicu Dubrava i Opću bolnicu Dubrovnik putem web servisa portal4med s podacima smještenim u HT oblaku.

U Hrvatskoj godišnje biva obavljeno 1,5 milijuna radioloških pretraga. Pacijenti i liječnici susreću se s nizom problema zbog manjka specijaliziranih kadrova, kao i pri razmjeni i arhiviranju ogromne količine podataka koju te pretrage generiraju.

CroRIS je zamišljen kao središnji servis za upravljanje i povezivanje različitih sustava za pohranu radioloških slika i nalaza nastalih u različitim zdravstvenim ustanovama.

Kod nas se trenutačno u radiološkim jedinicama zdravstvenih ustanova koriste raznorodni informacijski sustavi u rasponu od vlastitih lokalnih rješenja i open-source aplikacija do tehnološki najsuvremenijih radioloških informacijskih sustava (RIS), kao i sustava za pohranu slika (PACS).

Javne zdravstvene ustanove većinom nemaju ni financijskih sredstava niti dovoljna znanja i kadrova za nabavku i implementaciju RIS/PACS sustava odgovarajuće kvalitete. Ne postoji ni obveza međusobne povezanosti ovih sustava, što rezultira višestrukim i nepotrebnim snimanjem bolesnika, kao i nedostatkom kontrole radijacije koju je taj bolesnik (nepotrebno) primio te kvalitete radiološkog nalaza.

Sve je u oblaku

Prezentirano rješenje uglavnom ne traži kupnju i instalaciju dodatne opreme, zato što je u potpunosti bazirano na webu. Sve što krajnji korisnik treba imati je pristup internetu dovoljne propusnosti, koja ne mora biti naročito visoka, iako se već testiraju moguće primjene tehnologije TeraStream, kako bi se maksimalno ubrzao prijenos podataka.

Svi procesi odvijaju se u HT-ovom računalnom oblaku, pri čemu se ništa ne pohranjuje lokalno kod korisnika, što omogućuje pristup i korištenje s bilo koje lokacije opremljene internetskom vezom. Postoji više mogućih modela, no vjerojatno će se koristiti onaj u kojem se naplaćuje po pojedinoj pretrazi.

Primjenom teleradiologije (očitanja radioloških nalaza na daljinu) objedinila bi se i povezala postojeća organizacijska i tehnološka segmentacija ovih važnih medicinskih usluga te bitno poboljšala učinkovitost korištenja kako opreme tako i zdravstvenog osoblja, a time kao krajnji cilj povećala i kvaliteta zdravstvene skrbi bolesnika te smanjili troškovi liječenja.

Cilj projekta croRIS je ujediniti i povezati sve radiologije na području Hrvatske u jedinstveni sustav povezan sa svim referentnim sustavima i podsustavima (CEZIH, bolnički informacijski sustavi, sustavi primarne zdravstvene zaštite i ostali zdravstveni podsustavi), kao i povezivanje s inozemnim zdravstvenim centrima).

'Ovim projektom bi se uspostavila jedinstvena baza radioloških pacijenata, njihovih nalaza i pripadajućih slika s mogućnošću integracije ukupnog slikovnog i tekstualnog materijala u središnji sustav, kreirajući elektronički radiološki zapis pacijenta', istaknuo je Dragan Korolija Marinić, ravnatelj KB Dubrava.

Svi podaci u elektroničkom obliku

Osim za dijagnosticiranje i liječenje, baza bi mogla poslužiti i u obrazovne svrhe.

'HT je jedan od prvih telekom operatera u Europi koji nudi usluge računarstva u oblaku bazirane na najmodernijoj tehnologiji i smještene u sigurnosti HT-ovog Data centra.

Podaci su smješteni u HT-ovom računalnom oblaku te im se pristupa putem web servisa. Jedini preduvjet je pristup internetu", istaknula je Višnja Lovrek, voditeljica projekta eZdravlje u HT-u.

'Portal4med je platforma koja kombinira različite medicinske portale za upravljanje radnim tijekom u zdravstvenim mrežama. Usklađen je s najnovijim međunarodnim komunikacijskim i sigurnosnim standardima.

Ovaj portal preuzima funkcije kao što su glavni sustav upravljanja pacijentima i podacima (Master Patient Index), služi kao arhiv dokumenata i pruža sve podatke u elektroničkom spisu na raspolaganju', naglasio je Denis Bićanić iz tvrtke I&I, dodajući da takvo rješenje već koristi njemački lanac klinika Asklepios.