KRATKI FILMIĆI

Twitter pokrenuo vlastiti YouTube

25.01.2013 u 11:35

Bionic
Reading

Ako slika vrijedi tisuću riječi, koliko se onda može ispričati u šest sekundi videa?

Twitter je svojim kratkim formatom uveo nešto novo u sferu društvenih mreža. Sada su napravili korak dalje uvođenjem kratkih video snimaka.

Nova usluga nazvana Vine omogućuje korisnicima Twittera objavljivanje video uradaka dugih do šest sekundi.

Aplikacija Vine za sad je dostupna samo korisnicima iPhonea i iPod Toucha, a nije poznato kada će biti dostupna i na drugim platformama.

Korisnici trebaju skinuti aplikaciju na svoj uređaj, kreirati Vine korisnički račun i potom mogu snimati i objavljivati svoje video uratke.

Twitterov potpredsjednik za proizvode Michael Sippey pojasnio je kako 'Vine kreira link za video koji se potom ubacuje u tvit'.

Slično kao što se na Twitteru objavljuju linkovi na fotografije ili web stranice.

Vine filmići izgledaju kao kratki 'gifovi', a jedina im je zamjerka što ih se ne može zaustaviti, već se stalno pokreću iznova.

U Twitteru vjeruju kako će kratki video uraci potaknuti njihove korisnike na kreativnost i 'omogućiti kratki uvid u njihove živote i ideje'.

'Znamo da su čudni, ali to je ono što ih čini posebnima', napisao je na stranici Vinea glavni menadžer Dom Hofmann.

Istaknuo je i kako za korištenje Vinea ne treba korisnički račun na Twitteru, ali kako je prijavljivanje i objavljivanje videa brže ako ga se ima.

Lansiranje Vinea nije prošlo bez problema. Naime, 'vinei' su se objavljivali na tuđim profilima, ali je taj problem brzo ispravljen.