PRVA POMOĆ

Upoznajte bolje svoj iPhone

03.11.2009 u 12:56

Bionic
Reading

iPhone je vrlo sposoban telefon i gotovo sve njegove mogućnosti lako su dostupne, no pronaći će se i poneka opcija koja nije vidljiva na prvi pogled, a može se pokazati vrlo korisnom

Većina korisnika želi staviti pečat osobnosti na svoje industrijske proizvode, nešto po čemu će njihov uređaj biti drugačiji od drugih. U slučaju iPhonea ljudi to najčešće rade maštovitim futrolama, a mogu pokušati i izmijeniti početni ekran jer Apple nudi mogućnost promjene redoslijeda ikona na njemu. To se može napraviti pritiskom i držanjem ikone Home screen dok sve ikone ne počnu titrati, nakon čega je povlačenjem moguće promijeniti njihov redoslijed te pritiskom na tipku Home sačuvati novi raspored.

Home ekran

Moguće je kreirati i više od jednog početnog, tj. Home ekrana. Postupak je isti, samo prilikom  raspoređivanja ikona treba neke od njih gurnuti prema desnom rubu ekrana dok se ne otvori novi. Početni ekran će se moći izmjenjivati jednostavnim pritiskom na niz točkica koje će se pojaviti kada se Home podijeli na dva ekrana.

Evo još jedne sitnice koju možda niste znali - prebacivanje iz jednog Home ekrana u drugi možete činiti na dva načina: povlačenjem prsta preko zaslona ili kratkim pritiskom na lijevi ili donji ugao zaslona.

Dijeljenje veze na internet

Vrlo korisna iPhoneova opcija je tethering ili dijeljenje iPhoneove veze na internet s računalom. Prvi korak je uključiti tu opciju u iPhoneu, a nalazi se u Settings > General > Network > Internet Tethering. Nakon toga je dovoljno USB-om spojiti iPhone s računalom i u mrežnim postavkama će se pojaviti iPhone kao opcija za spajanje. Isto možete učiniti i s Bluetoothom, iako ta opcija ne radi jednako dobro sa svim računalima.

Gašenje aplikacija koje ne reagiraju

Svaki uređaj podložan je greškama u radu pa se to događa i iPhoneu. Kako se izvući iz situacije kada se smrzne neka aplikacija ili kada uređaj odbija poslušnost, a tipka za paljenje i gašenje ne radi te ne možete izvaditi bateriju i tako prekinuti rad telefona. Apple je morao predvidjeti izvlačenje i iz takvih situacija: pritisnite tipku Home i držite je šest sekundi, što će zatvoriti trenutno aktivnu aplikaciju koja potencijalno izaziva probleme s telefonom. Ukoliko to ne pomogne, pritisnite tipku i držite je 10 sekundi. Ta će radnja ugasiti i ponovo pokrenuti iPhone.

Brzo skrolanje i trikovi sa zaslonom



Prilikom korištenja nekih aplikacija (primjerice, SMS-a) može se dogoditi da treba poprilično dugo skrolati da biste došli do vrha aplikacije. No to možete ubrzati dvostrukim klikom na statusnu traku na vrhu iPhoneovog zaslona, što će vas odmah poslati na vrh.

Je li vam se kada dogodilo da pronađete neku zanimljivu aplikaciju i želite snimiti njen screenshot? Držite tipku Home (pri dnu iPhonea) i kratko pritisnite tipku Sleep (na vrhu iPhonea) pa će screenshot ekrana biti pohranjen s ostalim fotografijama.

Na kraju, evo jednog rijetko korištenog trika koji će biti od pomoći osobama slabijeg vida. Dotaknite i držite zaslon iPhonea s tri prsta istovremeno, zatim prste (bez odmicanja od zaslona) povucite prema lijevoj gornjoj strani zaslona. Na taj način zumirat ćete čitav zaslon vašeg iPhonea. U početno stanje možete ga vratiti obrnutim postupkom: tap s tri prsta pa povucite prema desnoj donjoj strani zaslona.