BIORAZGRADIVA BATERIJA

Upoznajte čipove koji će vam plutati tijelom i potpuno se razgraditi

01.04.2014 u 11:56

Bionic
Reading

Ljudi bi se u bliskoj budućnosti mogli liječiti minijaturnim čipovima/baterijama koji bi bili ugrađeni u tijelo te nakon nekog vremena potpuno razgrađeni otputovali krvotokom. Istraživači Sveučilišta u Illinoisu su razvili upravo takve minijaturne 'pakete', koji bi putovali krvotokom i bežično slali bitne podatke liječnicima

Baterije/čipovi se u periodu od tri tjedna postupno tope bez puštanja ikakvih štetnih spojeva. Male doze elemenata korištenih u izradi minijaturnog uređaja (željezo, volfram ili molibden za katodu) se mogu razgraditi u tijelu bez uzrokovanja zdravstvenih problema, a struja koju proizvodi je također dovoljno jaka za prijenos podataka - ne i za ugrožavanje organizma.


John Rogers i njegov tim stručnjaka navode kako bi se ova tehnologija mogla iskoristiti za praćenje tjelesne temperature, razvoj tkiva - pa čak i ubrizgavanje određenih lijekova i odrađivanje medicinskih tretmana.

Ćelije koje stvaraju oko 1,6V napona su sposobne emitirati radio signal, koji bi se mogao iskoristiti za prijenos podataka. Takvo što bi moglo trajati oko jednog dana, a istraživači traže načine na koje bi mogli produžiti efekt. Sama tehnologija se oslanja na rad koji je Rogers s timom izveo još 2012. godine, a iako su se već pojavili čipovi koji prate tjelesnu temepraturu i sprečavaju infekciju - oni su tražili zavojnice i vanjski izvor energije za svoj rad.

Pokaže li se dalje testiranje uspješnim, a posebno produljenje rada biorazgradive baterije/čipa, medicina budućnosti bi mogla donijeti neke drastične izmjene u tretiranju i praćenju pacijenata.