ŠTO MOŽE POĆI PO ZLU?

Uskoro nas neće čuvati zaštitari, nego - roboti

26.11.2014 u 15:03

Bionic
Reading

Posjetitelji Microsoftovog kampusa su nedavno mogli susresti neobične 'čuvare reda'. Iako bi ih se lako moglo zamijeniti za kakve igračke ili pomisliti da se u blizini odvijao kakav sajam ljubitelja stripova i znanstvene fantastike, riječ je o stvarnim sigurnosnim robotima, na kojima radi kalifornijska kompanija Knightscope

Roboti K5 (za sada) nisu opremljeni oružjem, ali na sebi nose čitavu lepezu tehnologija. Cijeli projekt je, riječima kompanije, nastao kao odgovor na tragične događaje u kojima su stradali mnogi (Sandy Hook i Boston Marathon). Knightscope K5 kombinira autonomnu robotiku i prediktivnu analitiku kako bi istovremeno 'služio kao autoritativan, ali prijateljski fizički prisutan komad tehnologije dok analizira podatke u stvarnom vremenu na licu mjesta'. Uistinu, ovi roboti istovremeno izgledaju i zastrašujuće i simpatično, a u budućnosti bi mogli čuvati škole, pakrirališta i trgovine.

Iako su mediji izvjestili da autonomni roboti već sada čuvaju Microsoftov kampus, oni su se tamo našli samo nekoliko dana i to u sklopu demonstracije. Kompanija iz Redmonda za sada nema namjeru kupiti ili koristiti takav način zaštite.


No, šanse su da će se takvo što s vremenom izmijeniti. K5 je osmišljen tako da prati sumnjive aktivnosti, poput toga da netko hoda kroz zgradu usred noći ili ulazi kroz  prozor, što će odmah prijaviti sigurnosnom centru. U tijelo robota mase kakvih 140 kilograma smjestile su se četiri kamere visoke razlučivosti, ali i zasebna kamera namijenjena prepoznavanju registracijskih oznaka. Tu su još četiri mikrofona, različite sirene, senzori za vremenske prilike, dva LIDAR (Light Detection and Ranging) sustava za skeniranje okoliša, GPS i još mnogo toga.


K5 je u stanju raditi punih 24 sata prije potrebe za punjenjem koje traje svega dvadesetak minuta, a u slučaju da se njegova umjetna inteligencija dokaže dovoljno kvalitetnom, doba ljudskih zaštitara u nekim mjestima je otkucalo - iako ovaj robot za sada nema naoružanje. Možda to za početak i nije loša stvar... Neovisno o tom, kompanija navodi kako se službena sigurnosna tijela ne mogu zaobići te da će im ovaj robot zapravo služiti kao pomoćnik i zaštita.

Bilo kako bilo, Knightscope već sada navodi kako će njihov autonomni robot biti dostupan za najam po satu, i to po cijeni od 6,25 američkih dolara (po satu, u sklopu godišnjeg paketa):