BIZARNI REZULTATI

Xbox One slavi prvu (neuspješnu) godišnjicu dolaska u Japan

10.09.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Japanci su, izgleda, ostali dosljedni svojoj tradicionalnoj mržnji prema svemu s natpisom 'Microsoft'. Američka konzola slavi prvu godišnjicu od dolaska na spomenuto tržište i brojke, očekivano, ne ulijevaju pretjeranu dozu optimizma

Općenito je poznato da se Microsoft i Japan baš ne vole. Točnije, poznato je da Japanci baš ne šljive Microsoft, a još manje njegovu novu konzolu Xbox One. Ovo do neke mjere i nije ništa iznenađujuće uzmemo li u obzir tradicionalni japanski nacionalizam i činjenicu da imaju svoju konzolu koja je Xboxov direktni suparnik.

Bilo kako bilo, Xbox je upravo zabilježio godinu dana od svojeg dolaska u Japan, a rezultati tamošnje prodaje gotovo su surealno loši. Ovo je, s obzirom na sve gore navedeno relativno očekivani rezultat. Mislim, nije da će Japanci poludjeti za ičim što dođe iz Microsofta tijekom idućih 50 godina, no 54,813 prodanih konzola u godinu dana? To je doista strašno.

Da stvar bude još gora, činjenica je kako japansko tržište nije zatvoreno prema američkim proizvodima. Appleovi uređaji se, recimo, prodaju iznimno dobro, a mnogi mladi Japanci kupnju stranih proizvoda smatraju statusnim simbolom i kul.

Zbog čega onda Microsoftova nova konzola trpi lošiju prodaju od Xboxa 360? Zbog doista lošeg marketinga, čini se. Phil Spencer, doduše, tvrdi kako Microsoft neće odustati od prodaje svojih konzola u Japanu što je pohvalna gesta. Pitanje je, doduše, što američka korporacija treba učiniti kako bi Xbox One uspjela učiniti privlačnim tamošnjim fanovima konzola.




Općenito je poznato da Microsoftova posljednja konzola pomalo kaska za PlayStationom 4 na američkom i europskom tržištu, no ovakvim apsurdno lošim rezultatima nakon godine dana u Japanu stvarno se nitko nije nadao.