DIGITALNA FORENZIKA

Zagrebačka tvrtka educirat će 'cyber policajce' iz cijele Europe

09.09.2024 u 10:06

Bionic
Reading

Zagrebačka tvrtka INsig2, jedan od svjetskih lidera u pružanju usluga iz domene digitalne forenzike, ponovno je potvrdila svoju stručnost i izvrsnost pobjedom na javnom međunarodnom natječaju Ureda Europske komisije za borbu protiv prijevara (OLAF), priopćili su iz te tvrtke. Natječaj je osvojio konzorcij predvođen INsig2, a čine ga još riječki Ventex i zagrebački TMD Travel

INsig2 je s OLAF-om potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan 7 milijuna eura za edukaciju europskih istražitelja u području digitalne forenzike, projektu koji se financira iz programa Union Anti-Fraud Programme (UAFP).

Na taj način, INsig2 će ponovno organizirati i provesti edukacijske treninge iz područja digitalne forenzike i analitike za policijske istražitelje iz zemalja članica Europske unije, ali i iz drugih država cijeloga svijeta u kojima EU financira projekte.

Edukacije bi trebale započeti u studenom ove godine, a, kao i do sada, po jednoj edukaciji sudjelovat će oko 120 istražitelja. Edukacije će se održavati u različitim zemljama članicama Europske unije, a INsig2 je s partnerima zadužen za kompletno opremanje učionica, organizaciju smještaja i putovanja polaznika te realizaciju samih treninga.

Program edukacije obuhvatit će širok spektar područja digitalne forenzike, uključujući digitalne istrage Windows, Mac i Linux računala, mobilnih i pametnih telefona, forenziku mreža, internet forenziku, forenziku dronova, analizu kriptiranih podataka, osnove kriminalističko-operativne analitike, analizu i sprječavanje financijskih prevara, big data analitiku i open source intelligence.

'Ovo je naš treći ugovor ovog tipa. Prvi smo dobili 2013. godine, a drugi 2018. godine', rekao je Goran Oparnica, direktor INsig2-a. 'Izuzetno smo ponosni što smo treći put pobijedili na ovom izuzetno zahtjevnom natječaju i potpisali novi četverogodišnji ugovor vrijedan sedam milijuna eura za edukaciju europskih istražitelja iz područja digitalne forenzike i operativno kriminalističke analitike.'

Kroz dva prethodna ugovora, na edukacijama je sudjelovalo oko dvije tisuće istražitelja iz 50-tak zemalja. 'Edukaciju provode prvenstveno naši zaposlenici, stručnjaci INsig2 iz Hrvatske, ali za određena specifična područja angažiramo stručnjake iz cijeloga svijeta. Naša posvećenost izvrsnosti i kontinuiranom unapređenju vještina istražitelja prepoznata je i cijenjena, što nam omogućuje daljnji rast', dodao je Oparnica.

Kroz ugovore s OLAF-om, INsig2 je postao globalno cijenjena tvrtka, što im je omogućilo da sudjeluju na izuzetno kompleksnim projektima, kako opremanja digitalnih forenzičkih laboratorija tako i u njihovoj osnovnoj djelatnosti – edukaciji policijskih istražitelja.