SVE BOGATIJI

Musk na putu da postane prvi bilijunaš na svijetu. Pogledajte tko je sve na popisu

09.09.2024 u 09:43

Bionic
Reading

Elon Musk je na putu da postane prvi svjetski bilijunaš do 2027. godine, prema novom globalnom izvješću o bogatstvu. Musk, 53-godišnji tehnološki poduzetnik, trenutno je najbogatija osoba na svijetu s neto vrijednošću od 251 milijarde dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera

Prema izvješću Informa Connect Academy, Muskovo bogatstvo raste prosječnom stopom od 110 posto godišnje. To znači da bi, pod uvjetom da se rast nastavi istim tempom, mogao doseći bilijun dolara u sljedeće tri godine.

U istom izvješću, nazvanom 'Klub bilijunaša 2024.', Muskova tvrtka za električne automobile Tesla procijenjena je na tržišnu vrijednost od 669,3 milijarde dolara. Uz stopu rasta od 173,3 posto godišnje, prema Informa Connect Academy, Tesla bi sama mogla premašiti vrijednost od bilijuna dolara već sljedeće godine.

Nije iznenađujuće to da su dvije najvrjednije tvrtke u izvješću bile Microsoft (3,4 bilijuna dolara) i Apple (3,3 bilijuna dolara). Ovi tehnološki divovi dostigli su vrijednost od bilijun dolara 2019. i 2018. godine.

Informa Connect Academy procijenila je da bi osnivač indijskog poslovnog konglomerata Gautam Adani mogao biti drugi najbliži da postane bilijunaš, s godišnjom stopom rasta od 123 posto, a očekuje se da će doseći tu prekretnicu do 2028. godine. Također, direktor tehnološke tvrtke Nvidia Jensen Huang te indonezijski mogul energetike i rudarstva Prajogo Pangestu mogli bi postati bilijunaši do 2028., prema trenutnim procjenama.

Kontroverze i izazovi

Osim Tesle, Musk posjeduje tvrtke poput SpaceX-a, proizvođača svemirskih letjelica, neurotehnološke firme Neuralink te The Boring Company, koja se bavi izgradnjom tunela. Otkada je krajem 2022. godine kupio Twitter za oko 44 milijarde dolara i preimenovao ga u X, kontinuirano izaziva kontroverze. Nedavno se morao ispričati zbog podrške antisemitskim teorijama zavjera, sukobivši se s oglašivačima koji su napustili platformu.

Musk se našao u sukobu i s vrhovnim sudom Brazila, što je dovelo do zabrane platforme X u toj zemlji. Uz to, intervjuirao je bivšeg predsjednika Donalda Trumpa uživo na X-u nakon što je javno podržao njegovu kandidaturu za reizbor.

Najnoviji incident uključuje Muskovo dijeljenje intervjua na X-u u kojem su izrečene lažne tvrdnje o holokaustu. Bijela kuća osudila je taj intervju, nazivajući komentare 'stravičnima' i 'sadističkom uvredom' sjećanju na više od šest milijuna ubijenih Židova. Musk je kasnije izbrisao objavu.

Također se sukobio s britanskim premijerom sir Keirom Starmerom, nazvavši ga 'Dva sloja Keira' tijekom nedavnih nereda u Velikoj Britaniji. Starmer je odgovorio kritikom društvenih mreža i njihovih vlasnika zbog poticanja nasilnog ponašanja online.

No Musk nastavlja izazivati kontroverze dok njegovo bogatstvo nezaustavljivo raste, a pitanje je samo hoće li njegov meteorski uspon biti održiv u godinama što dolaze.