NALIK OVISNOSTI

Zbog ovoga sve više tinejdžera ima problema s depresijom i nesanicom

01.08.2024 u 10:03

Bionic
Reading

Tinejdžeri koji imaju 'problematičan odnos' sa svojim pametnim telefonima imaju veću vjerojatnost i da će patiti od anksioznosti, depresije i nesanice, pokazalo je novo istraživanje

Problematično korištenje pametnog telefona odnosi se na ponašanja kao što su paničarenje kada je telefon nedostupan, teškoće u kontroliranju vremena provedenog na telefonu i njegovo korištenje nauštrb drugih aktivnosti. Pogađa manjinu tinejdžera, pokazalo je istraživanje, i iako je manje ekstremno od ovisnosti, istraživači vjeruju da bi uskoro moglo biti dovoljno dokaza za to da ga liječnici prepoznaju kao ovisnost.

Mladi ljudi koji su ocijenili svoju upotrebu pametnog telefona kao problematičnu - obrazac ponašanja nalik ovisnosti - imali su dvostruko veću vjerojatnost da će prijaviti simptome anksioznosti, prema istraživačima s King's Collegea London, prenosi Sky News.

Otprilike 44 posto tinejdžera između 13 i 16 godina prijavilo je simptome anksioznosti u usporedbi s 26,4 posto onih koji ne koriste mobitele prekomjerno. Oko 56 posto tinejdžera od 13 do 16 godina s problematičnim korištenjem mobitela imalo je simptome depresije u usporedbi s 35,8 posto onih kojih nemaju takvih problema. Postoji razlika između vremena provedenog pred ekranom, odnosno minuta provedenih na telefonu, te problematičnog korištenja pametnog telefona.

Istraživači su otkrili da je korištenje TikToka i Instagrama bilo pojačano među tinejdžerima od 16 do 18 godina, kod kojih je zabilježena problematična upotreba pametnog telefona. Korištenje WhatsAppa, igranja igrica i sveukupno korištenje interneta bili su otprilike isti u obje grupe. Vrijeme ispred ekrana nije bilo povezano s anksioznošću ili depresijom kod starijih tinejdžera, ali je imalo izravnu vezu s nesanicom, pokazalo je istraživanje.

Istraživači su proveli dvije studije, koje su objavljene u British Medical Journalu, u nekolicini škola u Engleskoj između 2020. i 2022. godine. Jedna studija prikupila je odgovore 657 tinejdžera u dobi između 16 i 18 godina, a druga je pratila 69 djece u dobi između 13 i 16 godina u razdoblju od četiri tjedna.