JADRANKA KOSOR

'1. srpnja pustit ću svoje emocije s lanca'

30.06.2013 u 12:55

Bionic
Reading

Hrvatska ulazi u Europsku uniju, činjenica je to kojoj je doprinjela i bivša premijerka Jadranka Kosor. Jučer joj je, kao i bivšem premijeru Ivici Račanu posthumno, dodijeljena povelja za osobiti doprinos pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji. Kada se vrati u prošlost, Kosor u intervjuu Media servisu kaže: u datom trenutku napravili smo sve što se moglo...

'S obzirom na okolnosti u kojima sam preuzela vođenje Vlade, sve okolnosti u Hrvatskoj, izvan Hrvatske, pa i okolnosti u stranci koju sam tada govorila, mislim da smo napravili najviše što se moglo. Najviše naše postignuće, a što se malo govori, jeste činjenica da smo pregovore završili do kraja lipnja 2011., u nemogućim uvjetima i Facebook prosvjeda i pozivanja na prijevremene izbore, a da smo ih raspisali u proljeće 2011. ne bismo završili pregovore, i Hrvatska apsolutno to sada tvrdim, ne bi 1. srpnja bila članica EU jer bismo izgubili vrijeme, nitko nas u EU ne bi čekao. U okolnostima presuda generalima u Haagu, osuđujućima, u okolnostima uhićenja branitelja Purde, dakle nevjerojatnim okolnostima, krize u EU kada nitko osobito nije bio zainteresiran za Hrvatsku i krize u našoj zemlji, dakle u tim okolnostima kad se paraleleno moralo raditi nekoliko poslova paralaelno, smatram da je to najveće postignuće da smo završili sve u 2011. godini uključujući i potpisivanje ugovora. I zato mislim da bi trebali biti malo više sretniji malo više ponosni na ono što smo napravili, naš put je bio najteži, imali smo najteže pregovore s najviše poglavlja i morali smo u pregovorima, kao nijedna zemlja do sada, rješavati teško nasljeđe rata odnosno agresije na Hrvatsku', kaže Kosor.

Kada se prisjeti pregovaranja sa Slovencima, koji su nam u datom trenutku blokirali pregovore, Kosor kaže da su oni bili nevjerojatno naporni. Kaže, bio je to težak posao u kojem su sudjelovali znani i neznani ljudi, no kao premijerka nadzirala je sve procese 24 sata dnevno.

'Što se tiče Slovenije, to sada izgleda idilično: bezbroj fotografija gdje se sastajemo Pahor i ja, gdje se grlimo, gdje šećemo obasjani suncem, reflektorima, vatrom iz kamina, ali to je zapravo samo privid. Kad bi se ugasila svjetla pozornice i kad bismo mi ostali sami u četiri oka, mi smo bili tvrdi pregovarači, neću reći neprijatelji, tvrdi pregovarači, koji su oštro i beskompromisno razgovarali o svakoj riječi kad smo se dogovorili da idemo u arbitražni sporazum. Sve je to bilo znate s puno muka, s puno nespavanja. Sjećam se bezbroj puta, ako mogu slobodno reći nešto o sebi, došla bi doma kasno, istuširala, zaspala nakon pola noći. I onda bi se nakon 15 minuta probudila, znači, signali koje sam ja dobivala bili su da sam se naspavala i odmorila, a zapravo sam spavala samo 15 minuta i počeo bi se opet vrtiti film. Jer svaki dan su izbijali novi problemi. Svaki dan. Tako da do posljednje sekunde, do tog 24. lipnja kada je Komisija objavila da smo pri kraju, trajala je napetost i neizvjesnost. Kažem vam, baš do posljednjeg trenutka', prisjetila se Kosor za Media servis.

Borba protiv korupcije bila je nit vodilja vladanja Jadranke Kosor u Banskim dvorima, u tom smislu poglavlje 23 bilo je jedno od najtežih u pregovorima. Bivša premijerka prisjeća se danas kako su bili teški trenuci kroz koje je prolazila pogotovo u stranci. 'Na žalost uhićena su tada neka poznata i cijenjena imena HDZ-ovaca pa se postavljalo pitanje zašto borba protiv korupcije ide samo u HDZ-u", rekla je Kosor i naglasila da je morala stalno ponavljati kako se ne radi o stranačkoj pripadnosti već o imenu i prezimenu. "Borba protiv korupcije bila je beskompromisna', rekla je.

'To je bilo beskompromisno i u suđenjima za ratne zločine. Jedan od najtežih trenutaka bilo je uhićenje gospodina Brodarca i onda na žalost njegova smrt i onda kada je tadašnji šef Kluba HDZ-a (Andrija Hebrang, op.a.) ovdje u Saboru u knjigu žalosti napisao da je to znak da Vlada vodi zemlju u krivom smjeru. Znate, to je nevjerojatan udarac koji sam ja prohodala i ostala na nogama. Zašto? Zato što je to emocionalno teško jer sam gospodina Brodarca osobno poznavala, bili smo dobri, cijenila sam ga. Ali je na žalost bio osumnjičen', sa sjetom se prisjetila bivša premijerka.

Kaže kako je ipak tada prepoznala da je 'sad ili nikad trenutak' te da borba protiv korupcije mora biti implementirana na svim razinama. Trenutak se prelio i u završetak pregovora pa i vrhunac svega - potpisivanje pristupnog ugovora. "Drago mi je da smo ga, na moj prijedlog, potpisali predsjednik Ivo Josipović i ja, jer to je bila knjiga za budućnost", rekla je Kosor koja nam je odgovorila na pitanje i što taj potpis za nju osobno znači.

'Meni osobno puno, na neki način i satisfakcija, sama sebi sam rekla da su se sve muke isplatile. Tada još nisam znala što me sve čeka u HDZ-u, i koje ću sve muke proći, onako bosa po trnju. Ali isplatilo se, to ostaje i za mene i za moju obitelj, naravno to je nešto što je za Hrvatsku, ali kad govorite o mom potpisu. Unatoč mnogih teških stvari i događaja za koje apsolutno mislim da nisam zaslužila u HDZu, ostaje ta činjenica koja me uvijek kad mi je teško dodatno ohrabri - taj moj potpis nitko neće moći izbrisati, on ostaje tu. I tim potpisom sam se ja još jednom osobno vezala da ću do kraja svog političkog života raditi i najbolje i najviše što mogu', rekla je Kosor.

Bivša premijerka osvrnula se i na informiranost građana o ulasku u Europsku uniju. Smatra da oni nisu dovoljno informirani, smatra da se moglo više oko toga. Ipak nije kasno, smatra da se u prvim mjesecima ulaska može puno toga učiniti. A ususret večerašnjem dočeku i sutrašnjem ulasku u Europsku uniju, pitali smo Kosor što će ona raditi budući da je 1. srpnja i njezin rođendan.

'Mislim da ću tog dana nakon teških godina koje su iza mene, samo preuzimanje Vlade kada Ivo Sanader odlazi bez objašnjenja, taj šok koji nisam mogla odbolovati, znači morala sam funkcionirati i praviti se da mi ništa nije, a sve je to ostavilo posljedice. Svih tih teških događaja. pregovora, prosvjeda, rušenja Vlade, mene, i nakon svega gubitak izbora u stranci, i odstrel koji je vodstvo stranke poduzelo protiv mene, sve je to na neki način sputavalo moje emocije. Ja mislim, barem sada, da ću napokon 1. srpnja pustiti svoje emocije s lanca i ako mu se bude plakalo da ću plakati, ako mi se bude smijalo - da ću se cijeli dan smijati, i zato unaprijed se ispričavam ako mi netko zbog moje reakcije bude uzeo za zlo... ali to će biti jedan dan kada ću se nastojati posvetiti samoj sebi,svojoj obitelji i svojim prijateljima', rekla je Kosor.