NESTAO 1985.

28 godina tragaju za ocem Ivom Josipovićem. Vjeruju da su ga našli

Bionic
Reading

Ivo Josipović imao je 35 godina kada je 4. veljače 1985. godine netragom nestao iz obiteljske kuće u Pirovcu. Dvije godine poslije umire mu supruga i za njima ostaju dva sina, tada u dobi od 13 i 9 godina. Oni niti 28 godina kasnije ne znaju istinu o njegovom nestanku, no od potrage ne odustaju

Zbog potrebe da makar pronađe posmrtne ostatke oca, Alen Josipović iz Rijeke je angažirao speleologa Tonća Rađu iz Splita i prije nekoliko dana su iz jame Velika Golubinka u Dubravama Tišnjanskim ekshumirana dva kostura koja su poslana na analizu kako bi se pokušao naći odgovarajući DNK uzorak, piše Slobodna Dalmacija.

Stariji brat Alen nije odustajao od potrage za nestalim roditeljem i nije se libio prije deset godina istražiti podatak da mu je otac u Australiji kamo je zbog toga i otputovao. Međutim, taj se trag pokazao slijepom ulicom. Alen je prije tri godine potragu ponovno intenzivirao novom prijavom službenim kanalima. Preko policije i državnog odvjetništva otkrio je tada niz činjenica koje su otežale rješavanje zagonetke. Kako je doznao, istraga o nestanku njegova oca prvih je godina usmjerena na područje Rijeke, gdje je živjela majčina obitelj, umjesto na području nestanka.


Milicionar koji je u riječkoj policiji ispisao prijavu o nestanku odselio se početkom rata tako da od njega nisu mogli dobiti odgovore o tome tko je preusmjerio potragu. Oko 20 dana nakon nestanka tadašnji SUP objavio je centralnu potragu i obavljeni su razgovori s obitelji i u Pirovcu i u Rijeci. Rezultata nije bilo.

Slučaj je sada ponovno i službeno pokrenut i uključeni su i šibenska policija i državno odvjetništvo. Ponovno su obavljeni razgovori s članovima obitelji i mještanima. Pretražen je jedan bunar s tog područja, u kojemu nije ništa nađeno. Također su pregledani i ostaci iz jednoga groba nepoznate osobe sa šibenskog područja, ali bez rezultata.

Predsjednik Speleološkog društva ‘Špilja’ Tonći Rađa iz Splita bio je u jami Velika Golubinka, nazvanoj i Dubuljinka i poznatoj kao stratište čak tri puta.
'Prvi put ušao sam u jamu 2002. godine i tada sam uočio ostatke oko 15-ak ljudi, što me nije začudilo jer je to poznato stratište iz Drugog svjetskog rata.

Drugi put bio sam 2012. godine, a zatim nakon razgovora s Alenom Josipovićem i u ožujku 2013. te sam tada uočio i u jednom dijelu jame ljudske ostatke u odjeći. Kada je organizirana ekshumacija, utvrdilo se kako se radi o ostacima dvije osobe', kazao je splitski speleolog.