ZARONITE U DUBINU

3D - nova dimenzija igranja

15.11.2010 u 12:00

Bionic
Reading

3D ludilo je svuda oko nas te je zahvatilo i gaming. Saznajte koje su sve 3D tehnologije u razvoju ili su već dostupne

3D LUDILO JE POČELO

 

Ako proteklih mjeseci kojim slučajem niste boravili na WC školjci, sigurno ste i vi bili svjedocima 3D ludila. Da, da, ludila oko 3D televizora i svega vezanog uz 3D što je preko noći  okupiralo naše šoping centre. I neka je tako jer to znači da je pred nama velika promjena u načinu kako doživljavamo između ostaloga i video igre. Svi skupa ćemo vrlo brzo otići u tri p..., ovaj, u tri dimenzije i još žešće vegetirati pred našim monitorima i 3D TV ekranima!

Ali da slučajno ne bi bilo zabune, ne govorimo ovdje o 3D grafici kao takvoj koja je na meniju još od Commodorea 64, već o stereoskopskom doživljaju dubine i prostornosti. Dakle, istom onom doživljaju kakav dobijete kada odete u 3D kino. Dojam dubine se na različitim ekranima dobiva na različite načine, ali im je zajedničko jedno. Sustav iscrtava dvije slike, svaku za jedno oko i onda ih na razne načine (najčešće pomoću 3D naočala) u mozgu stapa u jednu. Naše sive stanice takve stopljene slike doživljavaju kao 3D prostor i iluzija dubine i trodimenzinalnosti je kompletna.

 

Štosna reklama za Sony 3D televizore. Plus, onaj slatkiš koji pjeva 'Isplači mi rijeku!'

 

ISPROBAJTE 3D VEĆ DANAS

 

I ne, stereoskopija nije nikakav 'gimmick', već genijalna stvar koja oplemenjuje igranje. Možda neki od vas ne znaju da stereoskopiju možete isprobati već i sada. Da, ovaj čas! Sve što vam je potrebno je malo jači PC i one crveno-plave naočale. Tako je, PC računala podržavaju i ovu, najprimitivniju, tzv. 'anaglyph' tehnologiju. I ovdje se stvaraju dvije slike, jedna u plavičastim, a druga u crvenkastim tonovima, koje se pomoću crveno-plavih naočala pretvaraju u 3D. Nvidija ovo u svojim driverima zove 3D Discover, dok ćete za ATI trebati nabaviti vanjske iZ3D drivere. Najveći štos u cijeloj priči je da anaglyph 3D radi s gotovo svim igrama na tržištu! Dobro, kakav je dojam? Dvojak – osjećaj dubine je fantastičan i apsolutno istovjetan puno naprednijem hardverskom sustavu Nvidija 3D Vision. Međutim, boje su apsolutno nerealne i pomiješane, a na rubovima objekata se stvaraju tzv. 'duhovi'. Naočale jednostavno ne mogu u potpunosti profiltirati boje, pa ostaju ovi zaostaci koji vas katkada mogu izbaciti iz 3D iluzije. No za početak je stvar i više nego impresivna. Vidjet ćete što 3D tehnologija može i garantirano ćete poželjeti prijeći na višu razinu.

 

Dead Space u anaglyph 3D-u. Stavite na glavu crveno-plave naočale i uživajte!

 

Anaglyph Left 4 Dead. Zombiji su u 3D-u odurno zastrašujući!

 

Mirror's Edge je igra stvorena za 3D!

 

NVIDIA 3D VISION

 

Pa idemo onda na taj korak dalje – o Nvidijinom sustavu 3D Vision već smo pričali u Gamereportu. Rekli smo vam da je to sustav čija su glavna komponenta naočale shutter i da za njega trebate imati i LCD monitor od minimalno 120 Herza. Kako ovo radi? Jednostavno, na monitoru su iscrtane dvije slike, a naočale naizmjence zamračuju svako pojedino oko. Ovo se događa 60 puta u sekundi za svako oko pa je iluzija 3D-a prilično uvjerljiva. Boje su savršene, oštrina je genijalna, a dojam dubine – dubok. Međutim, dolazi do velikog problema sa svjetlom. Zbog činjenice da vam se svako oko zamrači samo 60 puta u sekundi, do njega dopire puno manje svjetla. Igranje na sustavu Nvision 3D zbog toga ponekad djeluje kao igranje s tamnim sunčanim naočalama. Ozbiljno, to je velik problem, zbog kojeg ni autor teksta koji upravo čitate nije nabavio spomenutu tehnologiju.

 

Pogledajte našu recenziju Nvidia 3D Visiona

 

PC STEREOSKOPIJA NA 3D TV-U

 

Međutim, situaciju spašavaju noviji LCD monitori s još bržim osvježavanjem ekrana i posebice 3D televizori! E, sad, sigurno vas zanima možete li igrati stereoskopske PC 3D igre na velikom 3D televizoru. Odgovor je – onedavno da! Nvidija je naime u svoju verziju drivera Relase 260 ubacila podršku za tzv. '3D TV Play'. Nismo isprobali ovaj sustav, pa nećemo o njemu previše filozofirati, ali za jedno smo sigurni. Trodimenzionalna PC slika će na 3D televizorima izgledati nekoliko puta bolja i svjetlija nego na PC monitoru. Zašto? Iz dva razloga. Prvi je taj što je ovdje riječ o puno većim i jačim ekranima koji u jedinici vremena isijavaju više svjetline tj. ansi lumena. Drugi razlog leži u podatku o puno višoj frekvenciji osvježavanja ekrana. Novi 3D televizori imaju refresh rate i od 600 Hz, što bi barem u teoriji značilo da se svako oko osvježava u 300 Hz. Nećemo ići u tehnološku dubinu, ali vam možemo reći svoje impresije. Naime, kao i mnogi od vas, promatrali smo 3D telke u akciji.

 

Panasonicova vizija 3D televizora

 

3D PLAYSTATION 3 I XBOX 360

 

3D demoi na ovim telkama poput 3D Blu Ray filmova bili su nemjerljivo upečatljiviji i osvjetljeniji nego ista stvar u 3D kinima. Dakako, najveći problem sa ovom tehnologijom leži u cijeni. Nije lako iskeširati deset do dvadeset tisuća kuna za novi 3D TV. Posebno ako ste prije godinu dana potrošili toliko novaca na „obični“ Full HD TV. Gledajte, 3D tehnologija televizora je došla jako brzo nakon onog pravog, žestokog proboja Full HD tehnologije i ljudima se je stoga teško odlučiti na novu kupnju. Što će sa „starim“ televizorima, baciti ih u smeće samo zato što ne podržavaju 3D?! Ovoga je svjestan i Microsoft koji navodi da je upravo polagana penetracija 3D sustava u naše domove glavni razlog zašto njihov Xbox 360 još ne podržava pravu stereoskopiju. Navodno, u Microsoftu su već radili interne Xbox 360 3D testove i stvar radi. Međutim, puno je hrabriji Sony, koji već nekoliko mjeseci ima aktivnu 3D podršku za svoj Playstation 3. Izašli su već i neki 3D demoi i igre poput Wipeouta HD, no pravi boom prouzrokovat će Gran Turismo 5. Ova će igra naime u potpunosti podržavati stereoskopiju, pa bi vrlo lako mogla označiti početak jedne nove ere. E sad, još jedan od problema sa cijelom ovom pričom su same 3D naočale. Mnogim ljudima iz određenih razloga te naočale – smetaju. Da ne govorimo o igračima sa dioptrijom, koji uz njih, na glavu još moraju nabiti i dioptrijske naočale. No tehnologija je takva kakva je. Međutim, na tržištu se već pojavljuju tzv. autostereoskopski 3D televizori koji za stvaranje dojma dubine ne trebaju nikakve 'očale'. A što je još bolje, u proljeće 2011. Godine u Europu stiže i veličanstveni Nintendo 3DS.

 

Pogledajte neke od Playstation 3 naslova koje ćemo igrati u 3D stereoskopiji!

 

REVOLUCIJA - NINTENDO 3DS

 

Kao što sigurno znate, riječ je o novoj Nintendovoj prijenosnoj konzoli koja će podržavati 3D bez ikakvih bedastoća koje inače morate stavljati na glavu. Stvar je tehnološki vrlo složena, a dojam dubine se postiže na pomalo sličan način na kojem rade i one popularne 'hologramske' naljepnice kakve možete dobiti u paketiću s bombonima i čokoladicama. Nažalost, nismo imali prilike vidjeti 3DS uživo, ali oni koji su ga isprobali kunu se u njegovu revolucionarnost. Slike će doslovno iskakati iz ekrana i odlaziti u dubinu. Stereoskopiju će podržavati gotovo sve 3DS igre, a konzola će imati i mali kliznik pomoću kojega ćete pojačavati ili smanjivati doživljaj dubine. Međutim, problem s ovakvim ekranima je što ih se mora gledati iz pravilnog kuta ako želite doživjeti stereoskopiju. Štoviše, Nintendo 3DS će se morati igrati i iz određene razdaljine (oko 20 cm) ako ne želite da vam se 3D jednostavno ne raspline. Ipak, i uz ova ograničenja sigurni smo da će Nintendo 3DS biti revolucionarna spravica nakon koje više ništa neće biti isto. Ne samo zbog gejminga, o, ne. Naime, 3DS će služiti i kao 3D digitalni fotić i video kamera. Tako je, 3DS ima dvije leće kojima slika i snima stereoskopske materijale. Zamislite samo koje ovo mogućnosti otvara! Snimite 3D film i onda na uređaju gledate kako njuška vašeg prijatelja iskače iz ekrana. Iskreno se nadamo da će se ti materijali moći gledati i na 3D televizorima!

 

Nintendo 3DS i hrpa njegovih launch igara. A sve će biti u 3D-u! Najiščekivanija spravica u zadnjih 10 godina!

 

Nintendo 3DS na predstavljanju uživo. Imajte na umu da na svom PC monitoru na kojem gledate ovaj video nećete imate osjećaj dubine.

 

3D ISTISKUJE 2D

 

Uglavnom, pred nama je velika prekretnica u gamingu. Ipak, jasno je da sve ovo neće biti prihvaćeno preko noći. No vidimo da su se najveći igrači sa područja virtualne zabave itekako ozbiljno prihvatili cijele priče. Zbog toga – nema natrag! Uredništvo Gamereporta je uvjereno da će za koju godinu stereoskopski gaming postati polu-standard. Da, bit će i dalje 2D igara, ali će se stremiti naprijed. Evo usporedbe – prilikom pojave kolor televizora i dalje je bilo crno bijelih filmova. Prilikom pojave HD televizora pretežni dio sadržaja je ipak ostao SD. No jednom kad se pokrene kotač tehnološkog razvoja teško ga je zaustaviti.

 

STEREOSKOPIJA JE DOŠLA I OVDJE OSTAJE

 

Iz svega ste ovoga vjerojatno mogli zaključiti da je autor ovog teksta veliki pobornik stereoskopije, što je potpuno točno. No vaš je autor takav iz dobrih razloga. Naime, vidio je što 3D može i kune vam se svojom mačkom da je ovdje u pitanju velika, velika stvar. Ajmo ovako – nemojte suditi o 3D tehnologiji na osnovi 3D televizora koje možete isprobavati u našim šoping centrima. Naime, filmovi i demoi koji se vrte na takvim uređajima često ne koriste sve potencijale ove tehnologije. Dojam dubine i iskakanja iz ekrana je debelo i namjerno smanjen kako se ljudi ne bi 'preplašili' napretka. No kada sve jednom sjedne na svoje mjesto, gejmeri diljem svijeta dobit će nešto o čemu su do prije desetak godina mogli samo sanjati. Doslovce ćemo ući u igre i iluzija odvajanja od stvarnosti bit će skoro potpuna. Slijedeći korak je definitivno – žica u glavu!

Zaključimo, 3D tehnologija je došla da ovdje i ostane, a mi se sada na nju moramo pripremiti. Drugim riječima, valja nam prodati bubrege i pokoje druge organčiće kako bismo namakli dovoljno kuna da si kupimo neki od za sada stvarno skupih 3D televizora. Međutim, cijene već padaju, a tako će i nastaviti pa će za nekoliko godina stereoskopski 3D postati sastavni dio svačijeg doma! I jedan nevezani disclaimer za kraj – ovaj tekst je pisao Krešimir Lauš, a ne Damir 'Đ' Rukavina. Damirko nam je naime bio malo bolestan, no već se od sutra vraća u vaš i naš – Gamereport. Irštenem!  

 

Niste valjda mislili da će članak proći bez ovoga!?