ZAHVALAN ZBOG KOSOVA

'Afrika je budućnost': Vučić kralju Esvatinija nudi sjeme i leteće taksije

19.10.2024 u 15:18

Bionic
Reading

U pokušaju održavanja veza s nesvrstanima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas kralja Esvatinija, države do 2018. poznate pod imenom Svazi ili Svaziland, Msvatija III. Uz zahvalnost što ta kopnena afrička zemlja još uvijek nije priznala Kosovo, Vučić je organizirao i okrugli stol pod menom 'Srbija i Esvatini - Inovacije kao pokretač rasta', na kojemu pokušava svoju ekonomsku moć, kako voli reći, 'regionalnog tigra' proširiti na Afriku

'Molim vas da dodatno predstavite naš Expo, naše planove, što ćemo raditi u sljedeće tri godine i u infrastrukturnom, građevinskom, ali i u korištenju modernih tehnologija do letećih taksija', rekao je Vučić nakon što je na okruglom stolu predstavljen projekt svjetske izložbe Expo, koja će se 2027. održati u Beogradu.

'U poljoprivredi možemo ponuditi izvoz našeg poznatog sjemena i poljoprivrednih strojeva. Razmjenom iskustava, znanja stručnjaka, studenata, učenika, svih koji žele napredovati i učiti, zajedno možemo učiniti naše zemlje neusporedivo uspješnijim', rekao je Vučić na okruglom stolu.

Kralj Msvati III od Esvatinija pozvao je srpske investitore da posluju u njegovoj zemlji i izgrade proizvodne pogone.

'Naša vlada nastavit će podupirati vaše investicijske interese u Esvatiniju, poticajima i ulaskom na tržište bez prepreka', rekao je Mswati.

  • +5
Aleksandar Vučić primio kralja Esvatimija Msvatija III Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Esvatini je zainteresiran za izravna strana ulaganja iz Srbije, kao i za potporu u proizvodnji, rekao je kralje Msvati, a kao adute za suradnju s Esvatinijem izdvojio je automobilsku i farmaceutsku industriju te prehrambene lance.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istaknuo je da je Afrika kontinent budućnosti, te da Srbija kroz zajedničke projekte s Esvatinijem može razvijati suradnju s više od 50 afričkih zemalja.