POVIJESNO 'NJET'

Vučić je u Dubrovniku opet izdao Putina: Ako mu ne dođe na noge u Kazan...

14.10.2024 u 21:57

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je srpskoj javnosti da će 15. listopada obznaniti putuje li u Kazan na samit BRICS-a, organizacije koju čine Brazil, Indija Kina, Rusija i Južna Afrika. Na skup ga je osobno - i javno - pozvao Vladimir Putin. Obzirom na nezavidan politički položaj Srbije, a i vrlo prebukiran raspored proteklih dana u kojemu se velikim dijelom družio s zapadnim političkim igračima, Vučićeva odluka mogla bi okončati njegovo sjedenje na dva stolca

U detaljnom prilogu o Vučićevom najvećem vanjskopolitičkom izazovu u dugo vremena, srpska televizija Nova podsjeća na niz vanjskopolitičkih aktivnosti koje je predsjednik Srbije imao u posljednje vrijeme. Nakon zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, uslijedili su boravci u Pragu, energetski forum u Hamburgu, inicijativa Brdo-Brijuni u Tivtu te samit Jugoistočne Europe i Ukrajine u Dubrovniku.

Tamo smo čuli da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, ali nismo čuli hoće li Rusija nakon dugo vremena vidjeti Vučića uživo. Poziv za summit BRICS-a u Kazanu još je otvoren, odgovora još nema, a Dodik i Erdogan već se spremaju u glavni grad Republike Tatarstan. Erdogan je, štoviše, od Putinovog glasnogovornika Peskova dobio poticaj da se i Turska pridruži ovom savezu, koji bi u tom slučaju postao jedan od najmoćnijih na svijetu.

Od ordena ruskom veleposlaniku u UN-u do izdaje u Dubrovniku

Čovjek koji prezire more i koji mu je posljednji put prišao blizu kada je, prema vlastitom priznanju, sredinom osamdesetih švercao tenisice iz Turske, čovjek koji je obećao da nikada neće ići na hrvatsku obalu, pojavio se 9. listopada u Dubrovniku. Čovjek koji je prije dvadesetak dana Rusiji obećao da će uvijek biti uz nju, u Dubrovniku je potpisao tekst deklaracije samita Ukrajine i Jugoistočne Europe, u kojoj zemlje sudionice jamče pomoć Ukrajini i zaštiti njezinog teritorijalnog integriteta.

  • +11
Aleksandar Vučić u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat

A tjedan-dva prije nego što je potpisala Dubrovačku deklaraciju, ruka predsjednika Srbije bila je na grudima ruskog veleposlanika u Ujedinjenim narodima. Uz orden i zahvalnost za potporu Rusije.

Tom je prilikom Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN-u izjavio kako 'Rusija i Srbija njeguju odnose koji traju stoljećima, i to ne bilo kakve, već prijateljske i bratske. Dijelimo isti pogled na svijet, branimo iste vrijednosti i načela'.

Predsjednik Srbije iste vrijednosti i načela mogao bi braniti na ruskom jeziku već od 22. do 24. listopada na summitu BRICS-a u Kazanu, no po svemu sudeći, kratak susret s Nebenzjom u New Yorku bit će posljednja prilika u kojoj je Vučić pokazao svoje znanje ruskog.

Do summita u Kazanu ostalo je još devet dana, a posljednji put se o njemu govorilo početkom rujna, kada je stigao poziv iz Rusije, s najvišeg mjesta.

  • +3
Svi susreti Vučića i Putina Izvor: EPA / Autor: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

Javno-privatni poziv

'Molim vas da prenesete moje pozdrave predsjedniku Aleksandru Vučiću. Očekujemo ga na događaju u okviru sastanka čelnika BRICS-a u Kazanu. Već smo proslijedili pozivnicu za njega i nadam se da će predsjednik iskoristiti taj poziv', rekao je Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, 4. rujna 2024. u Vladivostoku.

Poziv je popraćen prijateljskim podsjećanjem da važeći plinski sporazum između Rusije i Srbije ističe u ožujku sljedeće godine. Bio je to tada povod za neočekivano nespretne i burne odgovore srbijanskog predsjednika, koji se usred obilaska Podrinja hitno sastao s ruskim veleposlanikom.

'Bolje da vam ne govorim što sve imamo u međuvremenu. Što bi klinci rekli, gužva u šesnaestercu', rekao je Aleksandar Vučić 2. rujna 2024. u Podrinju.

  • +8
Olaf Scholz i Aleksandar Vučić u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: ATAImages/PIXSELL

A u Beogradu - Tusk

Kasnije će se pokazati da će na dane summita u Kazanu u Beogradu biti i poljski premijer Donald Tusk, no zasad je jedini Vučićev odgovor Putinu onaj iz Malog Zvornika - možda ne baš povijesni 'njet', više kao obično možda.

'Tu odluku (ide li na samit) donijet ćemo negdje između 10. i 15. listopada, ne prije toga. Ali nema sumnje da je stigao važan poziv, jer imamo unaprijed dogovorene važne posjete - ne mogu vam reći zbog tih ljudi, ali inače ćete vidjeti koliko su važne ranije dogovorene posjete. Niti želim nešto odbiti niti želim nešto prihvatiti, imamo jako težak raspored', rekao je Vučić 6. septembra 2024. u Malom Zvorniku.

Ne ode li Vučić u Kazan, sljedeći dužnosnik po redu bio bi šef diplomacije Marko Đurić, ali njega u Rusiji ne vole nakon burne prepiske s glasnogovornicom Kremlja Marijom Zaharovom. Zato je tu uvijek spreman dežurni ministar za Rusiju, potpredsjednik Vlade Aleksandar Vulin. A kako bi na to reagirali Rusi uvelike bi odredilo njihovo razumijevanje za poziciju Srbije u današnjem svijetu.

U trenutnim političkim okolnostima, BRIKS ostaje najširi okvir multilateralnog partnerstva koji Rusija ima. Briks osim Rusije čine još i Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika, a ovoj organizaciji bliske su i zemlje poput Irana i Turske.