otvoreno

Akrap: Finska je svjesna svih izazova koji se nalaze na Baltičkom moru

04.04.2023 u 23:01

Bionic
Reading

Finska je postala 31. punopravna članica NATO-a. Time je nakon 80 godina potpuno promijenila kurs svoje vanjske politike. Što ulazak Finske znači za NATO? Kada će ući i Švedska?

'Finska je jedna od rijetkih država koja je nakon Hladnog rata, iako neutralna, zadržala visoka ulaganja u obranu. Ona ima vrlo spremnu, brojnu i uvježbanu vojsku', kazao je vanjskopolitički analitičar HRT-a Tihomir Vinković, javljajući se iz Bruxellesa u emisiju Otvoreno HRT-a na temu 'Što ulazak Finske znači za NATO?'.

Vinković je rekao kako su Finci poručili da imaju dovoljno oružja i da ga sami nabavljaju.

'Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da je to stvar svake članice hoće li NATO-ove postrojbe doći za obranu Finske. Istaknuto je da Finska ulaskom u NATO jako puno doprinosi ne samo sebi, već i Švedskoj, koja nije ušla u NATO. Rečeno je i da su sve države članice lani na summitu u Madridu pozvale Finsku i Švedsku da postanu članice toga Saveza. Sada je stvar trenutka, barem tako kažu, kada će se u Turskoj i Mađarskoj ratificirati ugovor sa Švedskom i da će ona uskoro postati članica NATO-a', dodao je Vinković. 

Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i Sveučilišta Sjever kazao je da je Finska cijelo vrijeme ulagala u obranu jer je svjesna negativnih iskustava iz povijesti, činjenice da graniči s Rusijom, svih izazova koji se nalaze na Baltičkom moru. Stoga je nastavila dalje ulagati u svoju sigurnost, rekao je i dodao da ne treba zaboraviti da Finska ima izuzetno razvijenu i tehnologiju.