nove prijetnje

Amerikanci mijenjaju doktrinu za oklop: Morat ćete gledati gore!

29.08.2024 u 05:59

Bionic
Reading

Američka oklopna vozila koja su u službi ukrajinske vojske suočavaju se s novom, dosad nepoznatom prijetnjom na bojištu

Rusija i Ukrajina koriste male dronove s eksplozivom kao sredstvo za jeftine, precizne i učinkovite udare na neprijateljska oklopna vozila, često ih oštećujući ili posve uništavajući.

Američka vojska pomno prati kako se američki oklopni sustavi isporučeni Ukrajini – posebno tenk M1 Abrams i borbeno vozilo pješaštva M2 Bradley – ponašaju u borbi i kako se nose s ovom novom vrstom ratovanja.

  • +4
Bradleyji na putu prema Avdiivki Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Također, vojska izvlači pouke iz ovog sukoba i primjenjuje ih u obuci, podučavajući nove vojnike kako prepoznati prijetnju malih dronova. Pukovnik James Modlin, zamjenik zapovjednika Škole oklopništva američke vojske, rekao je da je 'važno' da vojnici razumiju prisutnost malih bespilotnih sustava na budućim bojištima te da se borba mijenja. 'Važno je prepoznati da je to prijetnja – da je to nešto što postoji', rekao je u razgovoru za Business Insider ovog tjedna. 'Moraš gledati gore, moraš gledati u krugu od 360 stupnjeva', dodao je.

Važno je znati da prijetnja postoji

Škola oklopništva, dio Centra za manevre pri Fort Mooreu u Georgiji, mjesto je u kojem američki vojnici uče osnove oklopnog ratovanja. To znači i učenje o vrstama prijetnji s kojima bi se mogli suočiti u budućim okruženjima na temelju situacije koja se razvija na sadašnjim bojištima.

Obraćanje pozornosti na ratovanje dronovima ključno je pri proučavanju rata u Ukrajini. Modlin je napomenuo da novi američki vojnici, koji se obučavaju na Abramsima ili Bradleyjima, neće nužno znati suočavaju li se s izvidničkim ili borbenim dronom. Ono što je važnije jest znati da bi to mogla biti prijetnja i moći prenijeti to znanje zapovjedništvu.

  • +14
Tenkovi Abrams Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

'Mnogo je nepoznanica', rekao je Modlin, objašnjavajući da je cilj povećati situacijsku svijest vojnika i njihovu sposobnost prepoznavanja onoga što je u okruženju. Američka vojska već dugo koristi veće dronove, poput MQ-9 Reapera, za nadzor i kinetičke udare.

No prije otprilike deset godina američke snage na Bliskom istoku počele su se suočavati s jeftinim, komercijalno dostupnim dronovima u borbi, kada je Islamska država počela koristiti ove sustave s eksplozivom. Mali dronovi također su igrali ulogu u sukobu između Armenije i Azerbajdžana 2020. godine. Međutim ratovanje dronovima dostiglo je nove razine u Ukrajini. Kijev i Moskva koristili su ih za precizne udare na neprijateljska oklopna vozila, osoblje, utvrde, pa čak i na pojedine vojnike.

Zaštitne mreže na Abramsima

Obje strane također su razvile protumjere za zaštitu svojih tenkova i borbenih vozila od dronova, poput zavarivanja improviziranih zaštitnih mreža na vanjsku stranu kao obrambenu mjeru. Ove mreže postale su uobičajene, a čak su montirane i na američke oklopne sustave, poput Abramsa. Modlin je rekao da je Ukrajina dobar primjer toga koliko dronovi igraju ulogu u suvremenom ratovanju, ali da pouke koje prenose svojim vojnicima nisu usmjerene isključivo na taj specifičan sukob.

  • +7
Ruski tenk T-72 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ministarstvo obrane Ruske Federacije

'Američka vojska zapravo se nije morala previše brinuti o neprijateljskim zrakoplovima već dugo vremena – još od vremena u kojem je moj djed bio u uniformi', dodao je Modlin.

I izraelska oklopna vozila mobilizirana za rat u Gazi opremljena su zaštitnim mrežama protiv dronova, sličnim onima viđenima u Ukrajini.

Učenje američkih vojnika o prijetnji dronova oklopnim vozilima samo je jedan od načina na koje vojska sve više uključuje obuku za djelovanje protiv njih u sve aspekte podučavanja. Primjerice, američki vojnici također uče kako pratiti i obarati male dronove ručnim oružjem i raznim uređajima.

Međutim, kada je riječ o operacijama oklopnih vozila, odgovor na ratovanje dronovima samo je jedno područje u kojem se vojska razvija. Modlin je rekao da su deseci tečajeva u Centru za manevre u proteklih nekoliko godina ažurirani na temelju promatranja sukoba u inozemstvu.

Rekao je da vojska stalno nastoji poboljšati svoju obuku da bi sljedeća generacija vođa bila spremna za velike kopnene operacije – nešto što SAD zapravo nije desetljećima vidio.