RAT TRAŽI

Amerikanci smanjuju vojnu pomoć Ukrajini: 'Zalihe su nam oskudne'

17.09.2024 u 20:05

Bionic
Reading

Paketi američke vojne pomoći Ukrajini posljednjih mjeseci su manji jer su zalihe oružja i opreme koje Pentagon želi poslati Kijevu iz svog inventara sve oskudnije

Ova promjena dolazi usred zabrinutosti da bi spremnost američke vojske mogla biti pogođena dok njihovi proizvođači oružja pokušavaju sustići ogromnu potražnju izazvanu ratom Ukrajine i Rusije.

Zbog ovog nedostatka administracija Joea Bidena još uvijek ima šest milijardi dolara raspoloživog novca za naoružavanje i opremanje Ukrajine, ali Pentagon nema dovoljno inventara koji je spreman isporučiti nakon više od dvije godine rata, izjavila su za CNN dva američka dužnosnika.

'Radi se o zalihama koje imamo, o onome što traže Ukrajinci i o tome možemo li to ispuniti bez ugrožavanja svoje sigurnosti', rekao je jedan od dužnosnika.

'Obnavljanje zaliha je problem', rekao je neimenovani dužnosnik CNN-u. SAD povećava proizvodnju ključnih oružja, poput topničkog streljiva kalibra 155 milimetara i raketa za sustav Patriot, kako bi opskrbio Ukrajinu, ali i obnovio vlastite zalihe. No to je dugotrajan proces koji neće brzo zadovoljiti rastuću potražnju.

Prije rata u Ukrajini, SAD je proizvodio oko 15.000 artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara mjesečno, a otvaranjem novih tvornica i proizvodnih linija sada proizvodi 40.000 granata mjesečno.

  • +5
Topničke granate na frontu u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Ipak, trebat će više od godinu dana da Pentagon postigne svoj cilj od 100.000 granata mjesečno. Proces povećanja proizvodnje odvija se prema planu, ali će trajati godinama, zahtijevajući nove pogone, proširene tvornice i Kongres spreman izdvojiti novac za to.

Ukrajina osjeća posljedice nedostatka streljiva, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U travnju je Kongres odobrio Bidenovoj administraciji dodatnih 13,4 milijarde dolara za slanje oružja i opreme Ukrajini iz američkih zaliha. No američko ministarstvo obrane nije moglo iskoristiti sav novac zbog nedostatka zaliha.

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO

'Postoje ograničenja u tome koliko brzo možemo povući opremu bez utjecaja na našu vojnu spremnost, što je jedan od razloga zbog kojih se paketi pomoći preraspoređuju', rekao je dužnosnik CNN-u. Također postoje ograničenja, dodao je, u tome koliko brzo Ukrajina može apsorbirati opremu i učinkovito je raspodijeliti.

Američki ministar obrane Lloyd Austin obećao je nastavak vojne podrške Ukrajini te je na sastanku u Njemačkoj ovog mjeseca najavio novi paket pomoći vrijedan 250 milijuna dolara.

'Vrijeme je od presudne važnosti, osobito dolaskom zime', rekao je Austin.