marinko ogorec

Analitičar predviđa tijek brutalnog rata u Ukrajini: Hoće li zima donijeti promjene?

11.08.2023 u 15:32

Bionic
Reading

Na ratištu u Ukrajini trenutno vlada status quo: vode se žestoke bitke na terenu, no vidljivih pomaka nema. Vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica Marinko Ogorec za tportal objašnjava razloge za to i predviđa daljnji tijek brutalnog rata

'Odvijaju se borbena djelovanja i vode žestoke bitke, ali na samom terenu stanje je uglavnom nepromijenjeno. Pomaci od par stotina metara ili par kilometara ne mogu se nazvati napredovanjem', slaže se Ogorec. Ključan je, dodaje, podatak o naoružanju i streljivu i tu je Rusija ipak donekle iskoristila svoju stratešku prednost.

'Istina je da Ukrajina i dalje intenzivno dobiva značajnu vojnu pomoć Zapada - uostalom, bez toga slika rata odavno bi bila znatno drugačija - ali činjenica je i da Rusija očigledno uspijeva pronaći saveznike koji joj prodaju oružje i, što je možda još značajnije, da koristi vlastite stare zalihe. Koje su značajne. Naime, Zapad je prelaskom na nove sustave uglavnom uništavao ili pretapao svoje staro naoružanje i streljivo, uklanjao ga iz skladišta, dok ga je Rusija gomilala. Danas ona evidentno i dalje ima raspolaganju ogromne količine streljiva iz doba SSSR-a: ono jest zastarjelo, ali očito je i dalje funkcionalno', kaže Ogorec za tportal.

  • +7
Ruski tenkovi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

'I sada se pokazuje da ga nema dovoljno za potrebe Ukrajine, proizvodnja se naprosto mora povećati', dodaje on. Još od početka godine najavljivala se snažna ukrajinska ofenziva na ruske položaje i ona, po Ogorecu, zapravo još uvijek traje - borbena djelovanja su vrlo intenzivna - no po svemu sudeći očekivanja zapadnih zemalja i samog ukrajinskog vodstva vjerojatno su bila donekle prevelika i nerealna.

'Za svođenje završnog računa ipak ćemo trebati pričekat konac rujna, tek tada ćemo znati na čemu smo i hoće li se dogoditi kakav značajniji pomak na ratištu. No sumnjam da će i zima donijeti značajne promjene: borbena djelovanja će trajati, a pomaci na terenu su neizvjesni, barem kako sada stvari stoje i ukoliko ne bude nekih iznenađenja', kaže ovaj analitičar, objašnjavajući zašto i dalje predviđa status quo. Je li jedno od mogućih 'iznenađenja' eventualni početak borbenih djelovanja iz smjera Bjelorusije, gdje se po nekim informacijama grupirala plaćenička ruska Wagner grupa, pitamo Ogoreca.

  • +35
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska u rovovima Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP

'Ne vjerujem. Obje strane vrlo dobro znaju da bi to dodatno zakompliciralo ionako složenu situaciju i sumnjam da su spremne ta takvu vrstu dodatne eskalacije. Vjerujem da je od tog scenarija izvjesnije čak i pokretanje neke vrste mirovnih pregovora na kojima bi se raspravljalo o kakvom-takvom primirju', odgovara ovaj vojni analitičar. Za to vrijeme sve češći su incidenti nad samom Moskvom, do koje se povremeno probije kakav naoružani ukrajinski dron, no Ogorec smatra da takvi potezi nemaju značajnog utjecaja na tijek rata.

  • +4
Moskva napadnuta dronovima Izvor: Profimedia / Autor: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

'Ukrajinci u svakom slučaju imaju pravo uzvratiti na ovaj način, ali time ne čine značajne štete Rusima. Oni su shvatili da neprijatelj ima mogućnost doseći njihov glavni grad, ali preustrojili su svoju protuzračnu obranu i sada uspijevaju srušiti većinu dronova prije nego što dosegnu svoje ciljeve', objašnjava Ogorec za tportal.