NJEMAČKI PRAVNI STRUČNJAK

'Angeli Merkel se treba suditi zbog krijumčarenja ljudi'

12.10.2015 u 10:20

Bionic
Reading

Njemački profesor kaznenog prava sa Sveučilišta Passau Holm Putzke na svojem je blogu ustvrdio kako bi se njemačkoj kancelarki Angeli Merkel moglo suditi zbog pomaganja krijumčarima ljudi, što su prenijeli i neki njemački mediji, poput Focusa

'Tko trenutno kao izbjeglica doputuje na područje Savezne Republike Njemačke, većinom ne posjeduje važeću putovnicu ili zamjenu za nju, niti dozvolu boravka ili dozvolu ulaska. Ukratko: njegov dolazak je nedozvoljen po članku 14. Zakona o boravištu (Aufenhaltsgesetz). Nedozvoljen ulazak u zemlju je po istom zakonu kazneno kažnjiv, a službe sigurnosti su obavezne intervenirati. Praktično to znači da policija treba protiv svakog izbjeglice koji je ilegalno ušao u Njemačku pokrenuti istragu', piše na svom blogu Holm Putzke, profesor kaznenog prava na Sveučilištu Passau, koji se u njemačkoj javnosti već nekoliko puta istaknuo kontroverznim mišljenjima o obrezivanju dječaka i ravnopravnosti spolova, a sada postavlja pitanje 'Je li Angela Merkel krijumčarka ljudi?'

Profesor Putzke ustvrdio kako bi se, po njemačkom kaznenom pravu, kancelarki Angeli Merkel moglo suditi zbog pomaganja krijumčarima ljudi. 'S pravnog gledišta, dvije su mogućnosti: ili svi oni koji od 5. rujna krijumčare izbjeglice u Njemačku ne čine kazneno djelo ili su ga počinili i svi oni koji su im pružili pomoć u neovlaštenom ulasku u zemlju, uključujući Angelu Merkel. Njezina odluka da zajedno s Austrijom dokine sporazume EU-a o zabrani daljnjeg dolaska izbjeglica poticanje je na dolazak, a može se shvatiti i kao poziv na dolazak izbjeglica, što je kazneno djelo po članku 111. stavak 1. Kaznenog zakona’, piše Putzke, smatrajući da kazneno mogu odgovarati i strojovođe koji su vozili vlakove s izbjeglicama preko njemačke granice. Navesti humanitarne razloge za prihvat izbjeglica nije dovoljno, smatra Putzke, te upozorava da bi kazneno odgovarati trebali i austrijski taksisti koji ih dovedu blizu njemačke granice pod uvjetom da znaju da je cilj izbjeglica ući u Njemačku.


Putzke zaključuje da 'sve dok stranci ilegalno ulaze u Njemačku i time se čine kazneno odgovornima, svi oni koji im pomažu također su kazneno odgovorni', a među njima je i njemačka kancelarka, 'jer od 5. rujna aktivno ohrabruje ilegalan ulazak u zemlju odnosno aktualno ne čini ništa da bi ga zaustavila'. Na samom kraju Putzke kaže da se 'izbjeglicama bez odlaganja treba pomoći, ali u skladu s važećim pravom', koje pak možda treba mijenjati.

Putzkeov stav je prenio na svojem portalu tjednik Focus pod naslovom 'Stručnjak za kazneno pravo: Kancelarka Merkel se izbjegličkom politikom učinila kazneno odgovornom', ali reagirao je i najveći portal njemačkih Židova, haGalil, na kojemu su napisali kako su i poznati umjetnici i intelektualci Walter Benjamin, Max Ernst i Hannah Arendt morali prekršiti zakone kako bi se kao izbjeglice spasili od nacizma.

Profesor Holm Putzke se prethodno u njemačkoj javnosti najviše istaknuo sudjelovanjem u javnoj raspravi oko obrezivanja dječaka, protiv čega istupa, te je njemačke zakone o toj tematici opisao kao uvod u genitalno sakaćenje djevojčica. Kontroverzne su bile i njegove izjave oko ravnopravnosti spolova nakon što je povjerenicu za ravnopravnost spolova na Sveučilištu Passau napao optužujući je zbog 'dženderizma' poslije njezina traženja da se jedno tradicionalno natjecanje otvori i za studentice. Tada su se na Putzkeove stavove pozivali i iz ekstremno desne stranke NPD, no rektor sveučilišta Burkhard Freitag stao je na stranu povjerenice i rekao da radi baš ono što joj je posao.