NA POČETKU MANDATA

Antologijska fotografija Milana Bandića koja mu je obilježila vladavinu: U finim cipelama doslovno je zagazio u blato u Kozari putevima

28.02.2021 u 09:58

Bionic
Reading

Prije više od 20 godina snimljena je ova fotografija. Milan Bandić tek je započeo svoj prvi gradonačelnički mandat. Iako su ga fotoreporteri tijekom dva desetljeća pratili u stopu i snimili bezbroj živopisnih fotografija prvog čovjeka Zagreba, ova snimljena 2000. u Kozari putevima obilježila je njegovu vladavinu

Ovaj Bandićev doslovni iskorak u blato u finim cipelama simbolizira ono što se trudio dokazati i svih narednih godina... Da je čovjek iz naroda, da ne mari previše za luksuz, da Zagreb nije samo potez od Dubrave do Črnomerca.

Je li u tome i uspio, sudit će drugi, s obzirom na to da Bandić nije doživio pravosudni pravorijek u nizu afera u koje je bio upleten.

Niz nekretnina koje je stekao, namještaj i odjeća astronomske vrijednosti koje se trudio prikrivati ipak govore o tome da je Bandić nudio jednu sliku javnosti, a realnost je bila potpuno suprotna.

Antologijsku fotografiju u Kozari putevima snimio je Cropixov fotograf Damjan Tadić 2000. godine. To naselje bilo je najsiromašnije i najnerazvijenije, naseljeno uglavnom romskim stanovništvom. Fotografiju je sam Bandić koristio u kampanjama.

  • +25
Milan Bandić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Godinama Bandić se često vraćao ondje, pa su ceste asfaltirane, došao je i vodovod...

Tijekom jednog od kasnijih posjeta Kozari putevima, Bandić je kazao: 'Potpuno dostojanstvo će se stanovnicima vratiti kada zatvorimo dio kanala prema pročistaču otpadnih voda i kada svi dobiju kanalizaciju i plin. Tada će Kozari putevi postati Beverly Hills Peščenice', dodao je.

Najmlađi stanovnici ovog kraja poželjeli su da im se gradonačelnik vrati recitacijom koju su sami osmislili: 'Hvaljen Isus i Marija sveta, pozdravljaju vas ova djeca lijepa. Oj, Bandiću, ljubimo ti ruke, riješio si nas ove teške muke. Oj, Bandiću, ljubimo ti stope, vrati nam se opet', poručila su gradonačelniku djeca.