ministar obrane

Anušić čestitao vojnicima njihov dan i najavio povećanje plaće

28.05.2024 u 09:10

Bionic
Reading

Ministar obrane Ivan Anušić čestitao je u utorak 33. obljetnicu Hrvatske vojske, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske, poručivši kako nastavljaju graditi vojsku koja će uvijek biti spremna odgovoriti i odvratiti bilo kakvu primisao pretenzije na naš teritorij

"Ponosni na 33 godine slavne povijesti Hrvatske vojske, nastale zahvaljujući dragovoljcima koji su se praktički bez naoružanja suprotstavili tada daleko nadmoćnijem agresoru, ponosni i na sustavno jačanje i modernizaciju hrvatske oružane sile, nastavljamo graditi i osnaživati Hrvatsku vojsku koja će u svakom trenutku biti spremna odgovoriti, ali i odvratiti bilo kakvu primisao pretenzije na naš teritorij", rekao je Anušić.

Hrvatska vojska gradila se u vihoru rata zahvaljujući dobrovoljačkim odredima, a nedavno smo proslavili 15. obljetnicu članstva u NATO-u gdje sa saveznicima pridonosimo svjetskom miru i sigurnosti, dodao je.

Pri tome je naveo kako HV opremaju modernim naoružanjem te da su posebno ponosni na prvih šest Rafalea, novih zaštitnika hrvatskog neba.

Vojnicima se zahvalio na tome što svojim služenjem čuvaju Domovinu, istaknuvši kako je čovjek najveća vrijednost i najveća snaga obrambenog sustava, a također se zahvalio i svima u sustavu Ministarstva obrane i Oružanih snaga te svim herojima Domovinskog rata.

Ministar je podsjetio kako je najavio veće plaće djelatnim vojnim osobama te da su to nedavno povećanjem koeficijenata i ispunili.

"Nećemo stati na tome i dalje ćemo podizati standard hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika. Istovremeno, nastavit ćemo s opremanjem Hrvatske vojske. Mandat pred nama obilježit će ulaganje i u ljude, koji čine vojni sustav, ali i u vojnu opremu", rekao je Anušić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid također je uputio prigodnu čestitku, prilikom čega je naveo kako je nastavak razvoja HV-a nakon Domovinskog rata brojnim transformacijama, preustrojima i opremanjem rezultirao jačanjem stabilnosti Hrvatske, kao i doprinos miru u široj regiji.

Naveo je i da su hrvatski vojnici prepoznati kao izuzetno cijenjeni i stabilni partneri u međunarodnim operacijama i misijama u kojima sudjeluju rame uz rame uz partnerske vojske NATO saveza, Europske unije i Ujedinjenih naroda.

Generacije HV-a koje su dale svoj doprinos tijekom Domovinskog rata, nasljeđuju mlade snage čiji je zadatak ne zaboraviti prošlost te nastaviti osiguravati sigurniju i stabilniju budućnost razvijajući nove sposobnosti i odgovore na nove izazove, istaknuo je Kundid.

"Vojni poziv je čast svakom hrvatskom vojniku, a domoljublje, požrtvovnost, inovativnost, inicijativa i hrabrost su vrline koje Hrvatsku vojsku trebaju voditi uvijek prema boljem", poručio je.