izjava ministra obrazovanja

Australija postala 'žrtva svog uspjeha' u borbi s Covidom-19

15.11.2020 u 08:56

Bionic
Reading

Australska pobjeda u borbi s Covidom-19, dok se u mnogim dijelovima svijeta broj zaraženih i umrlih strmoglavo penje, učinila je zemlju "žrtvom svog uspjeha", jer se mnogi Australci žele vratiti kući iz inozemstva, izjavio je u nedjelju australski ministar obrazovanja

Australija je u ožujku zatvorila granice svima, osim svojim državljanima i stanovnicima, a ograničeni broj onih koji su ulazili u zemlju, morali su dva tjedna provesti u izolaciji.

U Australiji je upravo zabilježen prvi tjedan u kojem nije bilo lokalnog prenošenja novog koronavirusa, a nije bilo ni smrtnih slučajeva koji su povezani s koronavirusom, što se dogodilo prvi put u pojave pandemije. U saveznoj državi Victoriji, koja je bila žarište pandemije, u nedjelju su već 16. dan zaredom bili bez novih slučajeva zaraze i bez umrlih.

"Kad vidimo što se događa u ostalim dijelovima svijeta sa Covidom-19, gotovo da postajemo žrtve svog uspjeha, jer se mnogi ljudi žele vratiti u Australiju", izjavio je u nedjelju ministar obrazovanja Dan Tehan za televizijsku postaju Sky News.

Premijer Scott Morrison je u petak izjavio da je s porastom broja Australaca koji se žele vratiti nastao problem s manjkom mjesta u prostorima za izolaciju za ostale, poput tisuća međunarodnih studenata.

  • +4
Koronavirus u Australiji Izvor: EPA / Autor: ERIK ANDERSON

"Unuar sadašnjeg ograničenja broja, pravo prvenstva se mora dati Australcima koji se žele vratiti", izjavio je ministar obrazovanja.

No, dodao je da su savezne države i teritoriji zamoljeni izraditi plan sigurnog povratka za međunarodne studente. Strani učenici su pridonosili australskoj ekonomiji s 35 milijardi australskih dolara pa se gradovi poput Cabberre nadaju da će se polako i njima dopustiti povratak 2021.

Australija je do sada zabilježila oko 27.700 zaraženih, a od posljedica bolesti Covid-19 umrlo je 907 osoba. Ovakav uspjeh u borbi s koronavirusom Australci povezuju s rano uvedenim strogim epidemiološkim mjerama, koje su uključivale i višemjesečno zaključavanje Melbournea, drugog najmnogoljudnijeg grada u zemlji.