ZNATNO SKUPLJE

Australija udvostručila naknade za vize za međunarodne studente

01.07.2024 u 06:28

Bionic
Reading

Australija je u ponedjeljak priopćila da je više nego udvostručila naknade za vize za međunarodne studente, što je najnoviji potez vlade da obuzda rekordnu migraciju koja je pojačala pritisak na ionako skučeno tržište nekretnina

Od 1. srpnja pristojba za međunarodnu studentsku vizu porasla je na 1600 australskih dolara (1068 američkih dolara) sa 710 australskih dolara, dok je nositeljima posjetiteljskih viza i studentima s privremenim vizama za diplomske studije zabranjeno podnošenje zahtjeva za studentsku vizu u zemlji.

'Promjene koje danas stupaju na snagu pomoći će vratiti integritet našem međunarodnom obrazovnom sustavu i stvoriti migracijski sustav koji je pravedniji, manji i bolji za Australiju', rekla je ministrica unutarnjih poslova Clare O'Neil u izjavi.

Službeni podaci objavljeni u ožujku pokazuju da je neto imigracija porasla za 60 posto na rekordnih 548.800 ljudi u godini do 30. rujna 2023. Porast naknada čini podnošenje zahtjeva za studentsku vizu za Australiju daleko skupljim nego u konkurentskim zemljama poput SAD-a i Kanade, gdje koštaju oko 185 američkih odnosno 150 kanadskih dolara.

Vlada je rekla da također uklanja rupe u pravilima o vizama koje su stranim studentima omogućavale kontinuirano produžavanje boravka u Australiji, nakon što je broj studenata na drugoj ili narednoj studentskoj vizi porastao za preko 30 posto na više od 150.000 u razdoblju 2022.–2023.

Međunarodno obrazovanje kao jedna od najvećih izvoznih industrija

Najnoviji potez uslijedio je nakon niza radnji od kraja prošle godine za pooštravanje pravila o studentskim vizama jer je ukidanje ograničenja za COVID-19 2022. potaknulo godišnju migraciju na rekordne razine. Zahtjevi za engleski jezik pooštreni su u ožujku, dok je iznos ušteđevine potreban međunarodnim studentima za dobivanje vize u svibnju povećan na 29.710 australskih dolara (19.823 američkih dolara) s 24.505 australskih dolara, što je drugo povećanje u otprilike sedam mjeseci.

Izvršni direktor australskih sveučilišta Luke Sheehy rekao je da bi kontinuirani politički pritisak vlade na sektor doveo u pitanje poziciju snage zemlje. 'Ovo nije dobro za naše gospodarstvo ili naša sveučilišta, koja se uvelike oslanjaju na školarine međunarodnih studenata', rekao je Sheehy u odgovoru poslanom e-poštom. Međunarodno obrazovanje jedna je od najvećih australskih izvoznih industrija, a gospodarstvo je u financijskoj godini 2022.-2023. imalo vrijednost od 36,4 milijarde australskih dolara.