pušten na slobodu

Australski premijer: Slučaj se predugo vuče, želimo da se Assange vrati kući

25.06.2024 u 10:25

Bionic
Reading

Australski premijer Anthony Albanese u utorak je rekao da Australija pruža pomoć Julianu Assangeu nakon vijesti da je osnivač WikiLeaksa pristao izjasniti se krivim po jednoj optužbi u nagodbi sa Sjedinjenim Državama te da je napustio Ujedinjeno Kraljevstvo

"Vlada je svakako upoznata s tim da australski državljanin Julian Assange ima zakazane pravne procese u Sjedinjenim Državama", rekao je Albanese australskom parlamentu, pozdravivši te vijesti kao pozitivan razvoj događaja.

Prema sudskim dokumentima predanima u ponedjeljak, Assange će se izjasniti krivim po jednoj optužbi, onoj o zavjeri radi dobivanja i otkrivanja povjerljivih američkih obrambenih podataka. U dogovoru s američkim ministarstvom pravosuđa zbog toga će biti pošteđen daljnje zatvorske kazne u SAD-u.

Očekuje se da će Assange u srijedu biti na saslušanju na tihooceanskom otoku Saipanu, nakon čega će se vratiti u Australiju, stoji u sudskim dokumentima. Saipan, dio Marijanskih otoka, pod američkom je vlašću.

Dogovor tek treba dobiti odobrenje američkog saveznog suca.

Njegova supruga Stella izjavila je u utorak da je "ushićena" nakon vijesti da će biti oslobođen i da je to "nevjerojatno", prenio je Reuters.

"Bit će slobodan čovjek nakon što sudac potpiše, a to će se dogoditi negdje sutra."

Albanese je najavio da neće davati "daljnje detaljne komentare" jer je postupak u tijeku, ali je potvrdio da je visoki povjerenik Ujedinjenog Kraljevstva Steven Smith "putovao s gospodinom Assangeom kad je napustio Ujedinjeno Kraljevstvo”. Pomoć osnivaču WikiLeaksa pruža i australski veleposlanik u SAD-u Kevin Rudd.

"Slučaj se vukao predugo", rekao je Albanese.

"Ništa se ne može postići njegovim daljnjim boravkom u zatvoru i želimo da se vrati kući u Australiju."

"Imat ću još toga za reći kad sudski postupci budu okončani, a nadam se da će to biti vrlo brzo. Onda ću vas primjereno izvijestiti", kazao je premijer.

WikiLeaks je objavio da je Assange napustio londonski zatvor Belmarsh pod jamčevinom u ponedjeljak ujutro, te je napustio Ujedinjeno Kraljevstvo sa zračne luke Stansted.

Assangeova platforma WikiLeaks objavila je tisuće povjerljivih američkih vojnih dokumenata o američkoj invaziji na Afganistan i Irak.

Washington tvrdi da je Australac time ugrozio živote američkih agenata te da nema opravdanja za njegova kriminalna djela. Pobornici ga pak slave kao heroja koji je kazneno progonjen zbog otkrivanja američkih zločina.

WikiLeaks je, između ostalog, 2010. objavio videosnimku američkih vojnih helikoptera koji ubijaju civile u iračkoj prijestolnici Iraku, kao i informacije o stotinama ubijenih civila tijekom američke invazije u Afganistanu.

Britanska policija uhitila je Australca 2019. u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu gdje je boravio sedam godina.