očekivan potez

Azerbajdžan ide na prijevremene parlamentarne izbore 1. rujna

28.06.2024 u 15:49

Bionic
Reading

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev je odlukom objavljenom u petak raspisao prijevremene parlamentarne izbore za 1. rujna, što je bio uglavnom očekivan potez koji ne bi trebao radikalno promijeniti sastav parlamenta

Alijev, koji je na vlasti od 2003., pobijedio je na prijevremenim predsjedničkim izborima u veljači, a očekuje se da će njegova stranka Novi Azerbajdžan, koja trenutno ima 69 od 125 mjesta u parlamentu, ponovo osvojiti većinu u naftom bogatoj zemlji, kojoj se dodvoravaju Zapad, Rusija i Turska.

Oporbeni zastupnici u parlamentu su odani Alijevu, no neki članovi izvanparlamentarne oporbe su rekli da su se suočili s progonom nakon što je niz nezavisnih novinara i političkih aktivista uhićen uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora, na kojima je Alijev pobijedio s više od 92 posto glasova.

Nekima od pritvorenih su prijetile optužbe za koje su rekli da su politički motivirane, uključujući optužbe za krijumčarenje. Vlasti su rekle da uhićenja nisu bila politička.

Alijev se hvali uspjehom rujanske ofenzive u kojoj je vraćena kontrola nad odmetnutom pokrajinom Gorskim Karabahom, za što sebi pripisuje zasluge.

Gotovo svi etnički Armenci su pobjegli iz pokrajine u kojoj ih je ranije živjelo nešto više od 100.000, a Baku sada obnavlja pokrajinu koju namjerava naseliti Azerbajdžancima.

Zapadne energetske kompanije poput BP-a posluju u Azerbajdžanu, koji je dio pakta "OPEC+" između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugih ključnih izvoznika poput Rusije za ograničavanje proizvodnje radi održavanja globalnih cijena.

sve osim nogometa

Učitavanje...