SLOBODA TRŽIŠTA

Obračun velesila: Ruski veleposlanik se narugao američkom preko Fejsa

13.02.2019 u 15:28

Bionic
Reading

Rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, kojemu je na čelu ambasador Anvar Azimov, narugalo se preko Facebooka politici Sjedinjenih Američkih Država pod administracijom aktualnog predsjednika Donalda Trumpa. Ovo nije prvi put da veleposlanstva dviju svjetskih sila (jedne sile i jedne velesile) ratuju preko društvenih mreža u Hrvatskoj

Tako je u srijedu na stranici ruskog veleposlanstva na Facebooku osvanuo post sljedećeg sadržaja:

'SAD kaže: Nemojte kupovati ruski plin, jer je jeftiniji od američkog. Nemojte kupovati jeftiniji kineski Huawei, jer nećemo vas moći više pratiti. Nemojte kupovati ruske, švedske ili izraelske avione, kad imate skuplje američke. Toliko o slobodi tržišta na američki način.' Stručnjaci za društvene mreže iz ruskog veleposlanstva poruku su začinili s tri smajlića koja se grohotom smiju te heštegom MakeAmericaGreatAgain (Učinimo Ameriku ponovno velikom), sloganom Trupove kampanje koji je postao sinonim njegove vladavine, što neki u svijetu vide kao vrijeme u kojem su se osnovne vrijednosti za koje se ta zemlja godinama zalagala i u kojima je bila svjetska perjanica znatno narušile.

Rusi su se u prvom redu referirali na intervju američkog veleposlanika Roberta Kohorsta za HRT, u kojem je kazao da je SAD spreman dati novu ponudu za borbene zrakoplove koje Hrvatska gotovo očajnički želi kupiti.

Upravo u dijelu gdje spominju zrakoplove, Rusi su se narugali izravno Kohorstu jer su njegovi nadređeni zaustavili već dogovorenu prodaju F-16 Baraka iz Izraela Hrvatskoj, a on se uvukao u mini sukob s hrvatskom Vladom.

Rusi, očito s dozvolom veleposlanika Azimova, koji je stekao reputaciju čovjeka bez dlake na jeziku, kao uostalom i Kohorst, a zato i jest zanimljivo s njima u Hrvatskoj, pecnuli su nas i zato što inzistiramo na LNG projektu koji guraju Amerikanci iako svi pokazatelji govore da će nas odvesti u dugove. Sve su začinili geopolitičkom igrom oko kineskog tehnološkog diva Huaweija, jasno aludirajući na prijašnje skandale s prisluškivanjem, u koje su bile uključene američke kompanije i vlada, od kojih je najpoznatiji slučaj koji je razotkrio nekadašnji američki operativac Edward Snowden.

No nije u pitanju samo geopolitika i klasično nadmudrivanje dva velika igrača u europskoj provinciji, već tu postoji i određena doza niskih udaraca na osobnoj razini. Rusi i Amerikanci, odnosno Azimov i Kohorst, u Hrvatskoj su se prepucavali i tijekom prošloljetnog Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Tada je Kohorst preko Twittera provocirao Ruse, posebno uoči utakmice protiv Hrvatske, a ni Azimov nije ostao dužan. I tada su frcale iskre i spominjali su se i LNG, vize i još mnogo toga. Pitanje je i sada koliko će trebati Kohorstu da odgovori na bačenu rukavicu izazova.