blokovska obnova

Bačić: Obnova nakon potresa trebala bi završiti do 2030. godine

17.09.2024 u 15:45

Bionic
Reading

Podnoseći izvješće o stanju poslijepotresne obnove i budućim planovima, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić poručio je u utorak, nakon sjednice Stručnog savjeta, da bi obnova trebala završiti do 2030. godine.

"Naš plan obnove podrazumijeva da bi izgradnja svih zamjenskih obiteljskih kuća i zgrada, a bit će ih 900-tinjak, trebala završiti do kraja 2026., odnosno u prvoj polovini 2027., a cjelokupna obnova do 2030. godine", najavio je Bačić.

Na sjednici su članovi Stručnog savjeta za obnovu raspravili trenutno stanje i planove za buduće razdoblje, nakon što je obnova ubrzana donošenjem novog Zakona o obnovi.

Profesor s Građevinskog fakulteta Josip Atalić izrazio je zadovoljstvo učinjenim. "Kao građevinska struka moramo biti zadovoljni kako se radi i što se sve napravilo u zadnjih par godina, same pohvale", rekao je.

Bačić: Do polovice 2025. godine ukupno će se izgraditi 59 zgrada na Banovini

Do sada je na obnovu utrošeno 2,9 milijardi eura - 1,7 milijardi na području zagrebačkog i 1,2 na području petrinjskog potresa, kao i 65,8 milijuna eura za model samoobnove, istaknuo je ministar.

Iako se podneseno izvješće, koje ide u Hrvatski sabor, odnosi na stanje u prvoj polovici godine, podaci do današnjeg dana pokazuju da je obnova završila na 12.307 objekata, od čega na 11.644 privatnih zgrada i kuća, a 663 na zgradama javne namjene i komunalne infrastrukture.

Nekonstrukcijska obnova je provedena na 10.981 objekata, a konstrukcijska na 182. Izgrađene su 277 zamjenske obiteljske kuće, 263 su u postupku gradnje, a umjesto izgradnje zamjenskih kuća kupljeno je 35 kuća.

"Trenutno je 1807 gradilišta u obnovi – 1557 je privatnih zgrada i kuća te 250 zgrada javne namjene", kazao je Bačić.

Izgrađeno je i 12 višestambenih zgrada, a ukupno će ih se do polovice iduće godine na području Banovine izgraditi 59. "Mislim da je to ogroman doprinos revitalizaciji Sisačko-moslavačke županije", rekao je.

Mobilne i drvene kuće kasnije će se koristiti za proširenje kapaciteta domova za starije

Za smještaj građana čiji se domovi obnavljaju, a bili su smješteni u mobilnim kontejnerima, preuređena su 157 državna stana, izgrađeno 130 mobilnih energetskih i 131 drvena kuća, koje će se kasnije koristiti za proširenje kapaciteta domova za starije.

Za sufinanciranje najamnine u zamjenskim objektima utrošeno je 16,02 milijuna eura.

Vlada je osigurala i zajam Svjetske banke u iznosu 200 milijuna eura, a kao ključne projekte financirane tim sredstvima istaknuo je KBC Zagreb, pedijatrijsku hematologiju i onkologiju KBC-a Zagreb, srednju strukovnu školu Petrinja, zgradu medicine rada HZJZ-a, studentski dom u Petrinji te Fakultet elektrotehnike i računarstva.

"U cilju ubrzanja obnove uveo se i koncept blokovske obnove, a sutra počinje obnova Malog Vatikana u Zagrebu", najavio je Bačić.