Bakin šmarn sa svježim Zagrebačkim sirom

Bakin šmarn sa svježim Zagrebačkim sirom

13.06.2011 u 09:01

Bionic
Reading

Bakin šmarn sa svježim Zagrebačkim sirom

Kaiserscmarrn ili carski drobljenac ima posebno mjesto u bakinoj kuharici, ali i u mome srcu ;).

Baka Đurđica, ljubiteljica Franca Jozefa, često ga je spremala kad bih, u ljetne dane, kao dijete, poželjela nešto slatko, a da nije lubenica ili dinja.

Bile bismo same na moru, baka ne bi svaki dan odlazila u centar (Novalje) na tržnicu, ali bi uvijek imala voća, jaja, mlijeka, svježeg sira, brašna i šećera.
Zamutila bi mi šmarn, koji je zapravo sličan tijestu za palačinke, ali one koje vam ne uspiju, jer budu predebele pa se zalijepe za tavu, iskidaju i nerijetko zbog toga završe u smeću! Kakva šteta!

Ubuduće ih iskoristite za šmarn. Iskidano tijesto ubacite u pećnicu, lagano zapecite, servirajte sa svježim sirom, nekim voćnim sirupom (baka je uvijek imala sirupa od bazge u špajzi) i svježim voćem. Diivan ljetni desert!

Inače, sve su legende o Kaiserschmarrnu vezane uz Franca Jozefa odnosno cara Franju Josipa. Jedna je seljanka, sasvim slučajno, navodno zbog lošeg vremena, ugostila cara i servirala mu svoj, priprosti šmarn obogaćen jajima, mlijekom, svježim sirom i voćem. Pa je onda jedan dvorski kuhar, budući mu nisu uspjele palačinke, caru servirao šmarn s grožđicama, trešnjama i puuno šećera u prahu.
Tako je izvukao živu glavu i zadržao radno mjesto!

Šmarn je dakle preteća svih drobljenaca, odnosno crumbleova, kojih su danas pune kuharice i blogovi svjetskih chefova.

Sjećam se da bih uživala u bakinom šmarnu na zidiću ispred kuće, dok bi iz kuhinje dopirali zvukovi Radio Sljemena ili Drugog programa Hrvatskoga radija.
Često su vrtjeli Dragu Diklića, uz Ivu Robića, bakinog drugog omiljenog šansonjera ;).

za 4 osobe


250 g brašna
1/2 l mlijeka
2 žutanjka
50 g šećera
2 bjelanjka
sirup od bazge
ili marakuje (za tropski, egzotični šmarn)
voće: nektarine, breskve, višnje, trešnje, mango, borovnice, maline; po želji :)

Zagrijte pećnicu na 200 C.

U posudi Izmiješajte žutanjke i šećer. Dodajte mlijeko i brašno i miksajte dok se sastojci ne pretvore u smjesu. Na kraju ubacite (is)tučeni bjelanjak i još jednom dobro izmiksajte.
Smjesu izlijte u namašćeni lim i stavite u pećnicu na 20 minuta.

Izvadite šmarn, izlomite ga vilicom i vratite u pećnicu na još desetak minuta.
Kad je šmarn pečen i zlatnožute boje, izvadite ga i izrežite nožem na manje komade. Kad se ohladi, te manje komade dodatno natrgajte i posložite na dno zdjelice ili posudice u kojoj ga želite poslužiti.

Prelijte ga sirupom od bazge, dodajte svježi Zagrebački sir i komade svježeg voća.

Poslužite odmah!


Sastojci za šmarn, nedostaju samo brašno i šećer ...


Svježi sir s voćem, hit ovoga ljeta ;)


U šmarn stavite voće koje vam je pri ruci ili koje najviše volite; jednako je dobar s trešnjama, višnjama, malinama, borovnicama, breskvama, pa i s egzotičnim voćem poput papaje ili manga. Samo ga onda, umjesto sirupom od bazge, prelijte sirupom od marakuje!


Sirova smjesa za šmarn podsjeća na smjesu za palačinke ...


Zapečeni šmarn je jaaako ukusno tijesto, pazite da ga ne pojedete prije serviranja ;)


Ušminkanišmarn, spreman za posluživanje


Šmarn izbliza ... možete promijeniti redosljed pa voće staviti na dno ili između šmarna i sira, jednako je ukusno!