REFORMA U BRUXELLESU

Barroso: Olakšat ćemo vam živote

03.10.2013 u 14:15

Bionic
Reading

Europska komisija želi smanjiti svoje zakonodavne ovlasti i dio njih vratiti na nacionalnu razinu. Tako, primjerice, Europska unija više ne mora odlučivati o obući frizera, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u razgovoru za njemački ARD, a prenosi Deutsche Welle

ARD: Šta je cilj ovog prilagođavanja?

Barroso: Cilj je da se postojeće zakonodavstvo učini jednostavnijim, lakšim i jeftinijim. Mislim da se trebamo fokusirati na ono što je uistinu važno na europskoj razini. O nekim stvarima je bolje odlučivati na nacionalnoj ili regionalnoj razini.

ARD: Je li to reakcija na jačanje euroskepticizma u nekim članicama EU-a?

Barroso: Ne, ne bih rekao da je ovo reakcija na bilo što. Otkad sam došao u Bruxelles, prije gotovo deset godina, više puta predlagao sam poboljšanja u području propisa. Ali, istina je da danas u javnoj raspravi o EU postoji iskrivljena slika, da ima stereotipa i da trebamo biti veoma oprezni. Moramo jasno dati do znanja da EU dolazi sa novim propisima samo ako to ima smisla na europskoj razini.

ARD: To znači da u prošlosti nije baš sve bilo najbolje? EU se treba baviti velikim, a ne malim stvarima?

Barroso: Naravno i ja mislim da bi trebali biti samokritični, i to ne samo Komisija, već i države članice i europske institucije. Jer ponekad birokracija stvara nepotrebne propise - čak i na nacionalnoj razini. Dakle, mislim da je potrebno napraviti poštenu analizu, bez ideoloških predrasuda, i ostaviti samo ono što nam stvarno nešto donosi.

Mislim da smo danas stvorili uvjete za poštenu raspravu između institucija EU-a i vlada država članica o tome kako možemo našim građanima i našim tvrtkama olakšati život. Kako možemo stvoriti zakone koji potiču rast i zaposlenost? Mislim da se to može postići ako svako odradi svoj dio posla. Komisija svoj dio radi.

ARD: Je li ovo povijesna prekretnica u ponašanju EU-a ili samo prilagođavanje?

Barroso: Mislim da se razvija nešto što smo već ranije započeli. Ovo jest korjenita promena u zakonodavstvu. Da, i zato je to velika stvar. Ali mi to nismo smislili preko noći, mi radimo na tome već neko vreme. Današnji dan je važan jer smo oko toga postigli konsenzus. Moramo obratiti pažnju na velike, a ne na male stvari. Također, treba shvatiti da beskorisni zakoni samo slabe one zakone bez kojih se ne može i koji i te kako imaju smisla.

ARD: Što to znači za cipele frizera?

Barroso: To je tipičan primjer. Poštujem zabrinutost u vezi sa zdravstvenim uvjetima na radnom mjestu. Ali ne treba sve regulirati na europskoj razini. Zašto nam je potrebna europska regulativa za obuću frizera? Ne treba nam to! Države članice mogu se time baviti – ako to smatraju neophodnim.

Ili, primjerice, bol u leđima: mene veoma često bole leđa, ali ne mislim da nam je potreban propis koji bi me zaštitio od tog bola. To bi se moglo učiniti na nacionalnoj razini (…) mogao bih vam navesti više primjera. To je danas usvojeno, mi više nećemo predlagati zakone i propise u ovim područjima.

Članak na Deutsche Welle-u možete pročitati ovdje