posjetio splitsku bolnicu

Beroš: Sreća da se zaraza dogodila samo na jednom katu doma za stare. Ako se utvrdi odgovornost, zatražit ću posljedice

08.04.2020 u 13:27

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš je u Splitu, gradu u kojem se dogodio proboj koronavirusa u Domu za starije i nemoćne osobe. Javnosti se obratio na presici Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije

Beroš je kazao da smo do jučer uspješno branili domove za nemoćne i starije, ali se to nažalost promijenilo.

'Kako se to u drugim dijelovima Europe i svijeta događa da ponekad u domove uđu infekcije, tako se to dogodilo u Splitu', kazao je Beroš. Poručio je da je na ravnateljima i djelatnicima domova za starije da aktivno rade na tome kako se ovakve situacije više ne bi dogodile.

Tijekom noći i jutra evakuirano je 49 korisnika doma od njih 318 i zbrinuti su u KBC-u na Križinama, kazao je ministar, dodavši da svi imaju blaže tegobe, osim dvoje koji dobivaju kisik. Kako je kazao, nitko nije na respiratoru. Prosječna starost osoba koje su evakuirane je 86 godina.

Postupa se i u ostalim dijelovima doma. 'Sretna je vijest ta da se infekcija dogodila samo na jednom katu i to što je kat fizički odvojen od ostatka doma', kazao je Beroš.

'Primarni cilj je spriječiti širenje infekcije na ostale korisnike doma i zbrinuti ih. Od 49 osoba koje su premještene 10 je pozitivnih u ovom trenutku', kazao je ministar zdravstva.

Naravno, svi će biti testirani, a razmišlja se i o testiranju svih djelatnika koji nisu ni boravili na katu na kojem se dogodila infekcija. Ovaj događaj je očekivan na neki način, dodaje Beroš. Kako je županija vlasnik, na njoj je detekcija odgovornih u ovom slučaju. Ako se utvrdi odgovornost zaposlenika, ministar će tražiti da snose posljedice.

Presica stožera Splitsko-dalmatinske županije Izvor: Društvene mreže / Autor: Splitsko-dalmatinska županija

Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković potvrdila je da su svi koji su kontaktirali sa zaraženim štićenicima u samoizolaciji.

'Svi štićenici, njih 49, su zbrinuti i imaju odgovarajuću skrb. Zaposlenici koji su bili s njima u kontaktu su u samoizolaciji. U Hrvatskoj ima oko 46 tisuća starih i nemoćnih osoba smještenih u različitim domovima i institucijama. To je vrlo velika i osjetljiva populacija. Stalno smo u kontaktu s pružateljima usluga. Izdali smo čitav niz preporuka proteklih tjedana za domove', rekla je Bedeković.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban potom je kazao da je s 10 osoba iz doma u Splitsko-dalmatinskoj županiji ukupno 17 novooboljelih osoba u srijedu.

  • +10
Split: Ministar Vili Beroš dao je izjavu zbog slučaja koronavirusa u Domu za starije i nemoćne Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

S obzirom na to da je ravnatelj doma Ivan Škaričić i sam rekao da štićenici već deset dana imaju simptome, ako se tu utvrde propusti, Beroš je ponovio da će biti sankcija.

'I mi tražimo odgovore na to pitanje zašto ništa nije učinjeno ranije', rekao je Beroš.

Na upit novinara mogu li štićenici domova izlaziti, ministrica Bedeković kazala je da je jasno ako su zabranjeni posjeti domu, ni štićenici ne mogu izlaziti izvan kruga objekta. No ovlasti su u rukama ravnatelja domova.