KARAMARKO ZA HTV

'Bez pravog provođenja reformi sigurno da sve postaje upitno'

30.03.2016 u 19:11

Bionic
Reading

Izbor šefa SOA-e uzdrmao je odnose između premijera i predsjednika HDZ-a. U razgovoru za HRT predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko detaljnije je objasnio svoje riječi.

Premijer je postao premijer dogovorom Mosta i HDZ-a, prema tome dok ćemo raditi na reformama i biti kvalitetni u tome, (a očekujem da ćemo biti jer radimo tek mjesec i pol dana), to je povjerenje apsolutno zagarantirano. U slučaju da ne bude pravog provođenja reformi sigurno da sve postaje upitno. Mislim da je to načelna stvar koju može svatko potpisati, izjavio je prvi potpredsjednik vlade.

Upitan o imenovanju Markića na čelo SOA-e i tko time politički gubi, objasniio je da je problem u tome što je sve to predugo trajalo. Gube svi građani na sigurnosti. Gubimo svi koji smo očekivali demokratičniji proces i postupak. Ovo je specifična Vlada i specifična konstelacija političkih snaga kakva još nije viđena u Hrvatskoj i izikuje puno strpljenja, puno razgovora, razumijevanja i povjerenja kod odlučivanja. Pogotovo kadrovskog odlučivanja jer ne može ući u niti jednu reformu ako se ne bavimo i kadrovskim promjenama. Još jednom naglašavam povjerenje - ono je jako bitno.

Karamarko je objasnio i zašto je nužna reorganizacija obavještajnog sustava i ministarstva unutarnjih poslova. Postoje indicije da je dio sustava bio u službi jedne stranke u prethodnom razdoblju. Za vrijeme prethodne Vlade dio sustava je korišten u stranačke svrhe. To je PNUSKOK, dijelovi policije, a eventualno i dijelovi SOA-e. Ako idemo u reforme moramo i na tom planu osvježiti kadrovsku sliku. S druge strane, to se u hrvatskoj državi ne smije događati. Niti jedna stranka ne može koristiti državni aparat za stranačke ili predizborne svrhe, izjavio je Karmarko za HTV.