'I TATA BI, SINE!'

Biden napravio gaf i nazvao se predsjednikom

Bionic
Reading

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden napravio je veliki gaf tijekom svog govora na inauguracijskom balu u saveznoj državi Iowi, prenosi USA Today. 'Ponosan sam što sam predsjednik', rekao je Biden. Doduše, njegova inauguracija je potpredsjednička, a ne predsjednička

Vrlo brzo novi-stari potpredsjednik uvidio je svoju pogrešku, pa se i ispravio, iako je poznato, kako podsjeća Večernji list, da bi doista i želio biti predsjednik SAD-a, jer se već dva puta neuspješno kandidirao za čelnog čovjeka najmoćnije sile svijeta.

Zanimljiv je i način na koji se 'stari lisac' izvukao iz neprilike u koju je upao, rekavši kako je 'ponosan što je potpredsjednik SAD-a'. 'Još sam ponosniji što sam potpredsjednik u doba mandata Baracka Obame', poručio je Joe Biden.

Publiku je to nasmijalo, pa je i zapljeskala.

Iako će se izbori 2016. održati samo nekoliko dana prije Bidenova 74. rođendana, dao je naslutiti da bi mogao ući u utrku za idućeg predsjednika SAD-a.

Američki predsjednik Barack Obama prisegnut će u nedjelju na dužnost predsjednika na maloj, privatnoj svečanosti u Bijeloj kući, a u ponedjeljak će to ponoviti na javnoj inauguraciji koja će također biti tiša i mirnija od one povijesne prije četiri godine.

Američkom predsjedniku mandat po ustavu formalno počinje 20. siječnja u podne po istočnoameričkom vremenu (18 sati po srednjoeuropskom). Kako 20. siječnja pada na neradni dan, Obama će prisegnuti dvaput. Prvi put u nedjelju na zatvorenoj ceremoniji u Bijeloj kući kako bi se zadovoljile ustavne odredbe, a potom i u ponedjeljak javno.