predao 'baklju' harris

Emotivni Biden sa suzama u očima održao oproštajni govor

20.08.2024 u 06:54

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden održao je strastveni govor u obranu demokracije na konvenciji Demokratske stranke u ponedjeljak dok je predsjedničke izbore u studenom opisao kao egzistencijalnu borbu za budućnost zemlje. Pozdravio je potpredsjednicu SAD-a i predsjedničku kandidatkinju Kamalu Harris kao budućnost stranke, pozvavši Amerikance da glasuju za nju

Ovim govorom 81-godišnji predsjednik je predao baklju potpredsjednici Kamali Harris naglasivši da je borba protiv trumpizma daleko od završetka, piše Axios.

'Ne možete reći da volite svoju zemlju samo kad pobijedite', rekao je Biden dok je osuđivao nasilje od 6. siječnja kada su Trumpovi pristaše upali na Kapitol nezadovoljni rezultatima izbora. Bidenov govor bio je izmiješan s nizom samohvale na zakonodavna postignuća njegove administracije i oštrom kritikom bivšeg predsjednika Trumpa kojeg je nazivao "lašcem" i "gubitnikom".

MAGA Republikanci otkrili su snagu žena 2022. godine, rekao je Biden.

"A Donald Trump će 2024. otkriti moć žena."

Biden je rekao da je izbor Harris za Trumpova protukandidata bila "najbolja odluka" koju je donio u svojoj političkoj karijeri. Zakleo se da će biti "najbolji [kampanjski] volonter kojeg su Harris i Walz ikada vidjeli." Bidena, koji je izgledao kao da briše suze dok je ulazio na pozornicu, publika je pozdravila višeminutnim pljeskom, skandirajući "Volimo Joea".

Prije toga emotivnog čina okupljenima su ga predstavile njegova kći Ashley Biden i prva dama Jill Biden. "Ovo je borba našeg života", rekla je Ashley Biden dok je predstavljala svog oca, pozivajući birače da se bore za potpredsjednicu Kamalu Harris.

  • +13
Oproštaj Joa Bidena Izvor: Profimedia / Autor: Robyn Beck / AFP / Profimedia

"Zbog burnog pljeska koji je prekidao govornika za govornikom, na kraju smo preskočili elemente našeg programa kako bismo osigurali da možemo što prije doći do predsjednika Bidena kako bi se mogao obratiti izravno američkom narodu", rekli su dužnosnici konvencije u izjavi.

Harris se izvan protokola također pojavila na pozornici s Bidenom.

"Joe, hvala ti na tvom povijesnom vodstvu, na tvom životnom služenju ovoj naciji", rekla je Harris.

Bidenov govor bio je simboličan trenutak za stranku.

Američki predsjednik je tjednima odolijevao pritisku da odustane od kandidature za još jedan mandat sve dok pozivi, uključujući i one od najviših dužnosnika Demokratske stranke, nisu postali neodrživi, ​​a on je 21. srpnja objavio da obustavlja svoju kampanju i podupire Harrisa. Od Harrisina ulaska u utrku, Demokratska stranka jaše na novom valu zamaha za koji se nadaju da će ga prenijeti izvan konvencije.