razgovor za CNN

Biden u velikom intervjuu govorio o tome koliko je Putin 'racionalan', hoće li biti nuklearnog rata te poslao ozbiljnu poruku Saudijskoj Arabiji

12.10.2022 u 06:11

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak u intervjuu CNN-u da vjeruje da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpuno krivo procijenio svoj rat koji vodi protiv Ukrajine

"Mislim da je (Putin) racionalan glumac koji je poprilično krivo procijenio", rekao je Biden u intervjuu CNN-u u utorak.

Američki predsjednik rekao je da, iako vjeruje da Putin djeluje racionalno, njegovi ciljevi u Ukrajini "nisu bili racionalni".

"Ako poslušate govor koji je održao nakon donošenja odluke (o invaziji na Ukrajinu), govorio je o cijeloj ideji - trebao je biti vođa Rusije koja je ujedinila sve govornike ruskog jezika", rekao je Biden.

"Mislim da govor i njegovi ciljevi nisu bili racionalni...Mislim da je mislio da će biti dočekan raširenih ruku, da je dom Majke Rusije u Kijevu i da će biti pozdravljen, mislim da je potpuno krivo procijenio", rekao je američki predsjednik, dodavši da "ne misli" da će Putin upotrijebiti taktičko nuklearno oružje.

Američki predsjednik obećao je u istom intervjuu da će "biti posljedica" za odnose SAD-a i Saudijske Arabije nakon što je OPEC+ prošlog tjedna objavio da će smanjiti proizvodnju nafte zbog primjedbi SAD-a.

  • +19
Joe Biden Izvor: EPA / Autor: Al Drago / POOL

Njegovo obećanje uslijedilo je dan nakon što je moćni demokratski senator Bob Menendez, predsjednik odbora za vanjske poslove u Senatu, rekao da SAD odmah mora obustaviti suradnju sa Saudijskom Arabijom, uključujući prodaju oružja.

Američki dužnosnici potiho su pokušavali uvjeriti svog najvećeg arapskog partnera da odustane od ideje o smanjenju proizvodnje nafte, ali na to nije pristao de facto vladar Saudijske Arabije, prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, piše Reuters.

Biden nije otkrio kakve posljedice razmatra. OPEC+ je prošli tjedan objavio planove za smanjenje proizvodnje nafte pa je Washington optužio Rijad da se povinovao Rusiji koja se protivi zapadnom ograničenju cijene ruske nafte zbog njezine invazije na Ukrajinu.