tuneli duboki do 320 metara

Bitka za Bahmut preselila se pod zemlju, vagnerovci u žestokom naletu na podzemlje grada

15.03.2023 u 19:11

Bionic
Reading

Nakon nesvakidašnjeg bliskog kontakta ruskih borbenih zrakoplova i američkog vojnog drona iznad Crnog mora s obje strane pljušte optužbe za incident. Na ukrajinskom tlu i dalje traju krvave bitke. Borba u Bahmut ne prestaje dok se Ukrajina priprema za veliku proljetnu ofenzivu, a sada se preselila pod zemlju

Bitka u Bahmutu preselila se pod zemlju, i to ispod Artjomovskog zavoda za obradu metala - AZOM-a, u tunele koji sežu na dubinu do 320 metara. Ruski mediji javljaju da su plaćeničke snage Wagner u žestokom naletu na podzemlje grada i da od ishoda tih borbi umnogome ovisi sudbina ukrajinskih postrojbi, piše HRT.

Mnogi Bahmutu predviđaju sudbinu Mariupolja. Vrhovno vojno zapovjedništvo u Kijevu složno je u odluci da nema predaje gradića na istoku. Ukrajinski borci još su na ulicama Bahmuta. No jasno je da je ova bitka više od samo želje za njegovim osvajanjem. I ruske i ukrajinske snage uložile su znatno više resursa u zauzimanje, odnosno obranu grada koji nije od izrazito velike strateške i vojne važnosti. Dakle ovo je ponajprije bitka iscrpljivanja.

Ono što je možda usporilo rusko napredovanje u Bahmutu ima i političku pozadinu. Sve je više dokaza za to da je osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin odrezan od ruskog vojnog i političkog vrha. Ukrajinska pak strana, uz već obećana oklopna vozila, željno iščekuje dolazak više od sto tenkova sa Zapada.

  • +10
Bitka za Bahmut Izvor: Profimedia / Autor: Aris Messinis / AFP / Profimedia