Juan Orlando Hernández

Bivši predsjednik Hondurasa osuđen na 45 godina zatvora zbog trgovine drogom

27.06.2024 u 09:12

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Hondurasa Juan Orlando Hernández osuđen je na 45 godina zatvora i novčanu kaznu od osam milijuna dolara zbog trgovine drogom, na sudu u američkom New Yorku

Prethodno je negirao optužbe protiv sebe, a na izricanju presude u srijedu je inzistirao da je nevin i da je "pogrešno i nepravedno optužen". U ožujku je porota u New Yorku proglasila Hernandeza krivim po tri optužbe za trgovinu drogom nakon dvotjednog suđenja, piše CNN.

Izručen je iz Hondurasa nakon što je američko ministarstvo pravosuđa protiv njega podiglo tri optužnice za trgovinu drogom i vatrenim oružjem 2022. Tužitelji su optužili Hernándeza (55) za urotu s narko-kartelima tijekom njegovog mandata dok su prebacivali više od 400 tona kokaina kroz Honduras prema Sjedinjenim Državama. U zamjenu, rekli su tužitelji, Hernández je primio milijune dolara mita koje je koristio za poticanje svog uspona u politici Hondurasa.

Hernández je bio predsjednik Hondurasa od 2014. do 2022., a tijekom godina na dužnosti štitio je trgovce drogom s kojima je imao dogovor, a davao je uhititi i izručiti u SAD njihovu konkurenciju. Također je naložio honduraškoj policiji da štiti pošiljke kokaina koje su se kretale zemljom. Američki državni odvjetnik Merrick Garland rekao je da je Hernández 'zlorabio položaj predsjednika da bi zemljom upravljao kao narko-državom u kojoj je trgovcima drogom bilo dopušteno djelovati gotovo nekažnjeno, dok su građani Hondurasa i SAD-a bili prisiljeni trpjeti posljedice'.

  • +4
Juan Orlando Hernández Izvor: EPA / Autor: GUSTAVO AMADOR

Hernándezov brat Juan Antonio 'Tony' 2021. je osuđen na doživotni zatvor, također zbog upletenosti u krijumčarenje droge i drugih kaznenih djela. Sudac je u tom slučaju naložio da se Juanu Antoniu oduzme 138,5 milijuna dolara zbog distribucije najmanje 185 tona kokaina, vatrenog oružja i zbog kaznenog djela lažnog svjedočenja. Na tom su suđenju tužitelji tvrdili da je Juan Antonio, među ostalim, posredovao u davanju velikog mita glavnih krijumčara droge moćnim političkim osobama, uključujući bivše predsjednike države, ali i tadašnjeg predsjednika Juana Orlanda Hernándeza.

Svjedok na suđenju predsjednikovu bratu rekao je da je osuđeni meksički šef Joaquin 'El Chapo' Guzman platio Tonyju Hernandezu milijun dolara namijenjenih za predizbornu kampanju njegova brata. Predsjednik Hernandez negirao je bilo kakve veze s trgovcima drogom.

sve osim nogometa

Učitavanje...