opasna situacija

Bjelorusija šalje još vojnika, zrakoplova i oružja na granicu s Ukrajinom

20.08.2024 u 06:37

Bionic
Reading

Bjelorusija je objavila u ponedjeljak da je poslala zrakoplove, snage protuzračne obrane i oružje na granicu s Ukrajinom, dan nakon što je predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao da je rasporedio gotovo trećinu oružanih snaga svoje zemlje duž cijele granice.

"Skupina je značajno povećana i trenutno su na dužnosti na južnim granicama naše zemlje", izjavio je zapovjednik Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Bjelorusije general bojnik Andrej Lukjanovič za državnu televiziju CTV.

Zrakoplovstvo, protuzračne raketne snage i radio-tehničke postrojbe raspoređene su na granici, rekao je Lukjanovič, prema transkriptu objavljenom na internetskoj stranici CTV-a.

Nekoliko dana nakon iznenadnog upada Ukrajine na ruski teritorij, Lukašenko, lojalni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužio je Kijev za agresivnu politiku i slanje više od 120.000 svojih vojnika na granicu s Bjelorusijom, podsjeća Reuters.

Ukrajina je rekla da nije primijetila povećanje bjeloruskih trupa na granici i nazvala je Lukašenkove izjave "retorikom" čiji je cilj zadovoljiti Putina, koji je iskoristio Bjelorusiju kao "lansirnu rampu" za početak svoje invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Lukjanovič je za CTV rekao da Bjelorusija također očekuje više isporuka vojnih zrakoplova iz Moskve ove godine i da Minsk ulaže napore u jačanje svojih sustava protiv dronova.

"Činjenica da su dronovi kuga 21. stoljeća je očigledna. To je glavobolja kojoj ćemo, mislim, naći načina da je se riješimo", rekao je Lukjanovič.