vjerni saveznici

Bjelorusija šalje vojnike u Rusiju, hoće li na vježbu ili u borbu s Ukrajincima?

13.08.2024 u 10:28

Bionic
Reading

Bjelorusija šalje vojnike u Rusiju, a tvrdi da će tamo sudjelovati u vježbama

'Posade raketnih postrojbi i topničkih jedinica Oružanih snaga Republike Bjelorusije odlaze na poligon Ruske Federacije radi uvježbavanja pitanja borbene uporabe', navodi se u priopćenju bjeloruskog ministarstva obrane, prenosi Sky News.

Tijekom terenske vježbe postrojbe će proći kontrolnu vježbu upravljanja raketnim udarima s bojnim ispaljivanjem iz raketnih sustava i višecevnih lansernih raketa, dodaje se u priopćenju. Ukupno će u vježbi sudjelovati oko 4000 vojnika i 150 komada tehnike, a vježbe bi se trebale održati na vojnom poligonu Ašuluk, nedaleko od Kaspijskog jezera.

Arhivska galerija/Bjeloruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Bjelorusija i Rusija su saveznici, predsjednici te dvije zemlje, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, često se sastaju, a na početku ruske invazije na Ukrajinu, u veljači 2022., Rusija je tu zemlju napadala i s teritorija Bjelorusije.

Dolazak bjeloruske vojske u Rusiju nekoliko dana nakon što su Ukrajinci upali na ruski teritorij možda je slučajnost, ali ne bi začudilo ni da se bjeloruski vojnici uključe u borbe protiv Ukrajinaca, pogotovo jer najkraći put iz Bjelorusije do vojnog poligona Ašuluk vodi kroz oblasti Kursk, Belgorod i Voronjež, koje su ugrožene ukrajinskom mini ofenzivom.