zamrznuta imovina

Borrell o pomoći Ukrajini: Ubrzat ćemo posao bez blokada

24.06.2024 u 19:59

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a usuglasili su se u ponedjeljak u Luxembourgu oko pravnog okvira za korištenje prihoda od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini, zaobilazeći mađarsku blokadu, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell

Borrell je rekao da je EU pronašao način kako zaobići mađarsku blokadu i da će već sljedeći tjedan poslati 1,4 milijarde eura prihoda od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u oružju i streljivu.

“Pravno gledajući, budući da jedna država članica nije sudjelovala u odluci o korištenju prihoda od zamrznute ruske imovine, ona nema pravo sudjelovati u odlučivanju za koje svrhe će se ta sredstva koristiti. Sada ćemo ubrzati posao bez blokada”, rekao je Borrell.

Prema nekim izvorima, prihodi od zamrznute ruske imovine prosljeđivali bi se u neke države članice EU-a koje bi onda kupovale ono što je Ukrajini potrebno i isporučivale.

Što se tiče isplate sredstava iz Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), Mađarska i dalje blokira 6,6 milijardi eura pomoći Ukrajini, jer je tu potreban konsenzus svih država članica.. Međutim, time zapravo nije izravno oštećena Ukrajina nego države članice koje su isporučile Ukrajini oružje i streljivo iz svojih zaliha, a za to trebaju biti isplaćene iz EPF-a, izvanproračunskog fonda koji je namijenjen za jačanje sposobnosti EU-a u sprečavanju sukoba, izgradnju i očuvanju mira i jačanju međunarodne sigurnosti i stabilnosti.

sve osim nogometa

Učitavanje...