europski parlament

Borzan o mladima i energetskim napicima: 'Vlada godinama ignorira opasnost!'

05.09.2024 u 11:21

Bionic
Reading

Odbor za predstavke i pritužbe Europskog parlamenta raspravljao je o štetnom učinku kofeina na mlade, posebno o energetskim pićima. U raspravi je sudjelovala i hrvatska zastupnica Biljana Borzan

'Prema mom istraživanju, čak 88 posto građana Hrvatske podržalo je zabranu prodaje energetskih pića maloljetnicima. Trenutačno ih čak 86 posto 16-godišnjaka konzumira, a preko 47 posto ih kombinira s alkoholom. Još veću zabrinutost izaziva činjenica da više od polovice djece mlađe od 12 godina već pije energetska pića', rekla je Borzan tijekom rasprave.

Sve političke grupe složile su se da građanska peticija ostane otvorena, što je pokazatelj važnosti zakonskog reguliranja ovog problema kojeg kofein ima zdravlje mladih.

Sve više zemalja u EU prepoznaje potrebu za zaštitom zdravlja mladih te poduzima konkretne korake u tom smjeru. Litva je još 2014. godine zabranila prodaju energetskih pića maloljetnicima, dok je Latvija isto učinila dvije godine nakon, a u najnovijem slučaju, španjolska regija Galicija početkom ove godine svrstala je energetska pića u istu kategoriju kao alkohol i cigarete.

'Laka dostupnost energetskih pića maloljetnicima, a istovremeno očekivanje da ih neće konzumirati, nalikuje na ostavljanje upaljenih šibica pored baruta i nadanja da neće doći do eksplozije. Energetska pića, sa svojim privlačnim ambalažama i agresivnim marketingom, djeluju kao mamac koji je teško ignorirati', dodaje Borzan.

Borzan smatra da Vladine dosadašnje mjere kojima su pokušali većom cijenom suzbiti prodaju pića maloljetnicima, nisu dovoljne.

'Povećanje cijena kao mjera može imati kratkoročni učinak, ali neće trajno obeshrabriti mlade da konzumiraju energetska pića. Djeca i tinejdžeri su skloni pribjegavati jeftinijim, ali jednako štetnim alternativama', zaključuje Borzan.

Borzan podsjeća da je i ministru Kujundžiću i ministru Berošu predstavila SDP-ov prijedlog o zabrani energetskih pića za djecu, ali od zabrane još ništa.