VELIKA ULAGANJA

Britanija ubrzano priprema luke za nove granične provjere EU-a

27.08.2024 u 16:16

Bionic
Reading

Britanija će utrošiti 10,5 milijuna funti kako bi pomogla lukama da se pripreme za novi sustav granične provjere Europske unije nakon Brexita za državljane Ujedinjenog Kraljevstva koji ulaze u Uniju te da se smanji rizik od čekanja i poremećaja, objavila je u utorak vlada

Više od četiri godine nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo službeno napustilo EU, 27-člana Unija ove jeseni trebala bi uvesti sustav digitalne granične provjere, poznat kao sustav ulaska i izlaska (EES), koji će ukloniti potrebu za ručnim skeniranjem putovnica.

Nova pravila zahtijevat će od osoba koje putuju iz Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja izvan EU-a da se prijave na granici, što uključuje skeniranje lica i uzimanje otisaka prstiju, stvaranje digitalnog zapisa koji povezuje putnu ispravu s identitetom osobe pomoću biometrije.

Nova britanska laburistička vlada nekoliko je tjedana nakon stupanja na dužnost u srpnju upozorila da Britanija nije dovoljno pripremljena za nove provjere i da će vjerojatno doći do poremećaja.

Financiranje će pomoći lukama da uspostave potrebnu tehnologiju, kao i da dovrše posao poput postavljanja kioska te zapošljavanja i obuke osoblja kako bi se pripremile za uvođenje tih provjera, rekla je vlada.

"Iako će EES provjere biti značajna promjena na granici EU-a, naporno radimo s Europskom komisijom, državama članicama i lukama kako bismo bili dobro pripremljeni i sveli na najmanju moguću mjeru bilo kakvu smetnju Britancima koji putuju u Europu", rekla je britanska ministrica za migracije i državljanstvo Seema Malhotra.

Luka Dover, Eurotunnel u Folkestoneu i Eurostar na stanici St Pancras u Londonu dobit će po 3,5 milijuna funti.

Britanija je glasala za izlazak iz EU-a 2016. godine, a formalno izašla iz Unije 31. siječnja 2020., iako je ostala na jedinstvenom europskom tržištu do 2021. godine.