'evolucija ratovanja'

Britanci predstavili revolucionarno oružje: 'Sad smo sila, ovo će promijeniti igru'

17.05.2024 u 23:26

Bionic
Reading

Za britanske oružane snage u razvoju je novo oružje koje koristi radio valove za onesposobljavanje neprijateljske elektronike i uništavanje više dronova odjednom

Sustav Radio Frequency Directed Energy Weapon (RFDEW) može detektirati, pratiti i djelovati na niz prijetnji na zemlji, zraku i moru. Isporučio ga je tim Hersa, zajedničko poduzeće DE&S (Defense equipment and Support) i Dstl.

Sustav će moći djelovati na mete udaljene do 1 km, uz daljnji razvoj proširenja dometa koji je u tijeku. Emitira radio valove kako bi poremetio ili oštetio kritične elektroničke komponente neprijateljskih vozila uzrokujući njihovo zaustavljanje ili pad s neba.

Sa samo 10 penija po ispaljenom metku, RFDEW sustav je značajna isplativa alternativa tradicionalnim protuzračnim obrambenim sustavima temeljenim na projektilima, koji mogu srušiti opasne rojeve dronova s trenutnim učinkom.

Visoka razina automatizacije također znači da samim sustavom može upravljati jedna osoba. Ova tehnologija može ponuditi rješenje za zaštitu i obranu kritičnih sredstava i baza.

Adam McCullough iz DE&S-a, RFDEW glavni inženjer za tim Hersa, rekao je: "Surađujući s Dstl-om kao dijelom tima Hersa, DE&S pruža inženjersku, komercijalnu i ekspertizu za upravljanje projektima za isporuku usmjerenog energetskog oružja u službu i pružanje prednosti našim britanskim oružanim snagama protiv sadašnjih i budućih prijetnji."

Tehnologija RFDEW može se montirati na različita vojna vozila i koristi mobilni izvor energije za proizvodnju impulsa radiofrekventne energije u snopu koji može brzo ispaliti sekvencirane hice na pojedinačne mete ili se proširiti tako da istovremeno djeluje na sve prijetnje unutar tog snopa.

Sustav koji mijenja igru

“Ovi sustavi koji mijenjaju igru pružit će odlučujuću operativnu prednost oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva, spašavajući živote i pobjeđujući smrtonosne prijetnje. Sposobnosti svjetske klase poput ove moguće su samo zahvaljujući desetljećima istraživanja, stručnosti i ulaganja u znanost i tehnologiju u Dstl-u i našim partnerima u britanskoj industriji", rekao je izvršni direktor Dstl-a Paul Hollinshead.

Sljedeći koraci za RFDEW su opsežna testiranja na terenu s britanskim vojnicima tijekom ljeta.

Ubrzanje usmjerenog energetskog oružja dio je napora da se obrambena industrija Ujedinjenog Kraljevstva stavi na ratnu osnovu nakon premijerove najave prošlog mjeseca o povećanju proračuna za obranu na 2,5% BDP-a do 2030.

'Sad smo lideri'

„Već smo sila na koju treba računati u znanosti i tehnologiji, a razvoji poput RFDEW-a ne samo da čine naše osoblje smrtonosnijim i bolje zaštićenim na bojnom polju, već i drže UK svjetskim liderom u inovativnoj vojnoj opremi.

Rat u Ukrajini pokazao nam je važnost postavljanja sustava bez posade, ali moramo biti u stanju obraniti se i od njih. Dok budemo povećavali našu obrambenu potrošnju u nadolazećim godinama, naša strategija obrambenih bespilotnih letjelica osigurat će da budemo na čelu ove evolucije ratovanja", rekao je ministar obrane za nabavu James Cartlidge.