NEMIRNE VODE

Brojni demokrati podržali su Kamalu Harris. Što čekaju Pelosi i Obama?

22.07.2024 u 05:56

Bionic
Reading

Brojni američki demokrati u nedjelju su pohitali podržati potpredsjednicu Kamalu Harris za stranačku protukandidatkinju Donaldu Trumpu nakon što se predsjednik Joe Biden povukao iz izborne utrke, no ne i neki moćni stranački ljudi, poput bivšeg predsjednika Baracka Obame i nekadašnje predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi

Sam Biden je podržao svoju potpredsjednicu, ne u pismu u kojem je objavio da odustaje od kandidature, nego u odvojenoj izjavi. Uslijedili su utjecajni klub crnih zastupnika u Kongresu, neki moćni demokratski zastupnici i senatori, nekoliko ključnih donatora te moćne aktivističke organizacije.

Bivši predsjednik Bill Clinton i bivša državna tajnica Hillary Clinton, oboje demokrati, također su podržali Harris.

Ipak, drugi su, uključujući Pelosi i Obamu zahvalili Bidenu na njegovu patriotizmu, ali nisu stali iza Harris ili nekog drugog kandidata.

"Idućih ćemo dana ploviti nemirnim vodama", napisao je Obama u priopćenju. "Ali sam čvrto uvjeren da će lideri naše stranke biti u stanju osmisliti proces koji će dati odličnog kandidata".

Senator Peter Welch, prvi demokratski senator koji je pozvao Bidena da odstupi, pozvao je na otvoren postupak nominiranja stranačkog kandidata.

  • +12
Joe Biden Izvor: Profimedia / Autor: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Demokrati bi trebali imati "otvoren proces kako bi, tko god bio nominiran, uključujući Kamalu, imao iza sebe snagu procesa koji pokazuje konsenzus stranke", rekao je. "Demokratska stranka treba debatu o tome tko može nastaviti ondje gdje je stao predsjednik Biden i pobijediti Trumpa".

Predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora Jaime Harrison priopćio je da će stranka idućih dana "pokrenuti transparentan i uređen proces kako krenuti naprijed kao ujedinjena Demokratska stranka s kandidatom koji u studenome može pobijediti Donalda Trumpa".