revolucija u naoružanju

Brži, okretniji i znatno opasniji: Ovo je dron kojeg smatraju palubnim lovcem budućnosti

13.08.2024 u 13:06

Bionic
Reading

Jedan od najvećih aeromitinga i zrakoplovnih izložbi na svijetu, nedavno održani britanski Farnborough International Airshow, bio je mjesto svjetske premijere koncepta novog borbenog bespilotnog sustava Gambit 5 kojeg je američki General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) konstruirao za potrebe mornaričkog palubnog zrakoplovstva

Iako specifikacije novog drona još uvijek nisu objavljene, postoje informacije prema kojima je za Gambit 5 zainteresirana Kraljevska mornarica Ujedinjenog Kraljevstva. Donosimo više o letjelici za koju se vjeruje da je palubni lovac budućnosti.

Mnoštvo zrakoplovnih portala objavilo je ovih dana da je američki GA-ASI, tijekom ovih dana završenog zrakoplovnog bijenala Farnborough, pobliže predstavilo svoj koncept besposadne borbene letjelice Gambit 5, koja se lansira katapultom s palube nosača zrakoplova.

Predstavljen javnosti u ožujku 2022., Gambit je obitelj dronova razvijene na temelju ishodišne konstrukcije nazvane Gambit Core.

Iz tog izvornika General Atomicsovi konstruktori dizajnirali su pojedinačne varijante za različite misije, a koje se međusobno razliku po konstrukciji trupa, tipu krila, pogonskom sustavu, rasporedu senzora i nosivosti.

GA-ASI je prethodno predstavio varijantu Gambit 1 kao platformu za obavještavanje, nadzor i izviđanje te Gambit 2 kao borbeni dron s mogućnošću zračne borbe. Uslijedio je Gambit 3 kao platforma za obuku i simulaciju te Gambit 4, odnosno dron za duboko izviđanje sa smanjenim odrazom na radaru koji je oblikom identičan Northrop Grummanovom bombarderu B-21 Raider.

Razina unifikacije između dronova iz iste obitelji doseže 70 posto zbog upotrebe zajedničke jezgre. Temelje se na zajedničkoj jezgri trupa koja dijeli podvozje, osnovnu avioniku i druge bitne funkcije. Visoka razina zajedničkih dijelova, smatraju dizajneri, pruža tzv. ekonomiju razmjera, povećanu interoperabilnost i smanjeno vrijeme razvoja za svaku inačicu.

Gambit 5 se, pak, razlikuje od svojih prethodnika po tome što njegov dizajn uzima u obzir specifične uvjete rada na nosačima zrakoplova. Gambit 5 temelji se na Gambitu 2 koji se ne razlikuje pretjerano od 'jedinice', ali ima ojačano podvozje dizajnirano za operacije na nosačima zrakoplova. Samim time je na 'petici' značajno izmijenjen temelj platforme.

Sveprisutna rješenja General Atomicsa

Valja napomenuti da je GA-ASI konstruirao elektromagnetski mehanizam za lansiranje na nosačima aviona najsuvremenije američke klase Ford, a trenutno istražuje prilagodbu tog sustava na manjim plovilima za koje bi borbeni Gambit 5 bio logičan izbor.

Riječ je, inače, o lansirnoj tehnologiji koja je poprilično skalabilna i može utjecati na smanjenje izloženosti konvencionalnih zrakoplova na nosaču. Istu tehnologiju usvojilo je i Kraljevska mornarica Ujedinjenog Kraljevstva za svoje nosače klase Queen Elizabeth II, a nedavno su održana i testiranja GA-ASI-jevog drona Mojave na nosaču HMS Prince of Wales iste klase.

Pritom treba ukazati i na informacije prema kojima Kraljevska mornarica polako odustaje od vlastitog programa palubnog drona Vixen, kao i da je GA-ASI već predložio Gambit 5 kao idealnu zamjenu jer je jeftiniji i svestraniji od Boeingovog MQ-28 Ghost Bat. Potonjeg upravo testiraju Kraljevske Australske zračne snage u ulozi tzv. lojalnog pratitelja kopnenih borbenih aviona.

Analitičari naglašavaju da je Gambit 5, za razliku od drona Mojave za djelovanje na srednjim visinama, znatno brži zbog mlaznog motora, ali i okretniji te je potencijalno nositi oružje zrak-zrak. To bi omogućilo Gambitu 5 da poveća masu zrakoplovne skupine na nosačima, djelujući kao 'lojalni pratitelj' sa sveprisutnijim palubnim višenamjenskim lovcima F-35B ili provoditi vlastite ofenzivne misije.

Prema objavljenim fotografijama koncepta, može se pretpostaviti da se GA-ASI pri razvoju Gambit 5 oslanjao na postojeća rješenja svojeg borbenog drona XQ-67A, namijenjenog Zračnim snagama Sjedinjenih Država.

XQ-67A je prvi put poletio u veljači ove godine i činit će osnovu programa tzv. izvanmatične senzorske postaje (OBSS) koji je zapravo koncept prema kojem bi dronovi u budućnosti letjeli ispred lovaca s ljudskom posadom i prenosili informacije o metama ili potencijalnim prijetnjama. Analitičari smatraju da bi Gambit 5 mogao imati identičnu ulogu, ali u palubnom zrakoplovstvu.