NAJAVA SA SPLITSKE RIVE

Bulj podnosi kaznenu prijavu protiv guvernera Vujčića

08.04.2017 u 12:46

  • +5

Miro Bulj

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Bionic
Reading

Zastupnik Mosta i kandidat te stranke za splitsko-dalmatinskog župana Miro Bulj najavio je da će, jednako kao Božo Petrov protiv Ivice Todorića, u svoje osobno ime podnijeti kaznene prijave protiv Hrvatske narodne banke (HNB-a), guvernera Borisa Vujčića i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA-e), i to zato što su u slučaju Agrokor dozvolili ili propustili spriječiti upad u monetarni sustav države

'Gospodin Vujčić hitno mora biti priveden i na putu za Remetinec odgovarati za ovo. I ne samo on, svima odgovornima mora se oduzeti imovina. Tražim od DORH-a, USKOK-a, Poreznog uskoka i policije da ih zatvore i da im se oduzme imovina', kazao je Bulj na predstavljanju svoje kandidature za župana na splitskoj rivi.

Tvrdi da kaznene prijave nemaju veze s predizbornom kampanjom jer je slične poteze on već poduzimao 'kada je u Sinju pokretao kaznene postupke protiv tajkuna, štiteći radnike Dalmatinke, Autoprevoza i drugih poduzeća'.

'Za slučaj Agrokor odgovorna je i HANFA jer ima mehanizam i obvezu kontrolirati situaciju kroz Vijeće za praćenje stabilnosti sistemskih tvrtki, dužni su sastati se dva puta godišnje i izvještavati javnost. Svi protiv kojih podižem prijave odgovorni su za aktivaciju deset milijardi kuna mjenica bez pokrića, čime se narušio monetarni sustav države', dodao je Bulj. Kazao je da je podržao 'lex Todorić' jer će se njegovom aktivacijom očuvati krvotok gospodarstva s preko 50 tisuća zaposlenih.

'Najbitniji su proizvođači i dobavljači, država se mora boriti da ne doživimo kolaps sustava kojeg su Todorić i političke elite držale za vrat. A samog Todorića očekujem na putu za Remetinec i očekujem da mu se oduzme imovina, jednako i onima koji ga sada kritiziraju, a godinama ranije su mu sve omogućili', rekao je Bulj.

Za ministra financija Zdravka Marića  kazao je da nema njegovu osobnu potporu jer trenutno ne može odrađivati najvažnije poslove. 'Po meni, mi danas ni nemamo ministra financija', ustvrdio je.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja bio je nešto suzdržaniji oko Marića: kazao je da ministrova pozicija ovisi o rezultatima rada saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, čije će osnivanje Most podržati.

'Ako istražno povjerenstvo pokaže da ministar Marić nosi odgovornost, a on tvrdi da nije sudjelovao u ničemu vezanom uz financijska izvješća Agrokora, onda ćemo i mi preispitati ima li naše povjerenje. Dobio je našu potporu, ali u ovom trenutku ne mogu reći što će biti u budućnosti', kazao je Grmoja. Dodao je i da guverner HNB-a Boris Vujčić odavno ne uživa povjerenje Mosta, još od slučaja švicarskog franka, te da 'nema doticaj s realnošću i brine ga jedino vlastita pozicija' - dok izdavanje Agrokorovih mjenica bez pokrića dodatno otvara pitanje njegove odgovornosti.

'I HNB i HANFA mogu se vaditi da propusti nisu učinjeni namjerno, ali i ako nema kaznene odgovornosti ostavke moraju podnijeti. Novac preko mjenica izdavao se 'iz ničega', a institucije nisu reagirale', smatra Grmoja.

'Podržali smo zakon ne kako bismo pogodovali Ivici Todoriću, jer mi smo zadnji koji bismo to učinili, nego zato što radnici Agrokora i povezanih tvrtki zaslužuju da država vodi računa o njima. Što se tiče dobavljača, mislim da su i oni svjesni da sustav ne može funkcionirati bez svježeg kapitala i da bi čak bila ugrožena i turistička sezona. Zakon je bio nužno zlo: nismo s radošću glasovali za njega, ali sasvim sigurno nismo odgovorni za ovu situaciju', zaključio je.

Kandidaturu Mira Bulja za splitsko-dalmatinskog župana na Rivi je podržalo kompletno vodstvo Mosta izuzev Bože Petrova, koji se opravdao zdravstvenim problemima. Sam Bulj uputio je žestoku kritiku HDZ-ovom županu Zlatku Ževrnji jer se ne buni protiv činjenice da Zagreb ima deset puta veći proračun od ove županije.

'Ovo je borba protiv salonskih političara. Župan u zadnje vrijeme vodi sa sobom par fotoreportera i čudi se kolike su mogućnosti Cetinske krajine. Obilazi i štale, a u štalama nema nikoga. Ne može se upravljati županijom iz salona i uzrečica za Dalmaciju više ne smije biti 'što južnije, to tužnije'. Jedino što je Ževrnja napravio jest da je sebi kupio automobil u kojemu se ne vozi ni Obama', kazao je Bulj.

Ako pobijedi, najavio je, slijedi masovna rasprodaja voznog parka Županije i njenih tvrtki i ustanova.