uoči rebalansa

Primorac o velikom rezanju proračuna: 'To je normalno, nema izvanredne situacije'

17.07.2024 u 14:57

Bionic
Reading

Primorčev zahtjev ministrima da srežu rashode nakon današnje sjednice Vlade komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar prometa Oleg Butković, a sam ministar financija uvjerava da će sve biti u redu

Primorac je kazao da je uobičajeno to da se radi rebalans.

'Ovo pismo je na tragu naše uobičajene prakse. Nema ničega izvanrednog. Nije lijepo da interni dokument izlazi sa sastanaka. Ne znam što bih vam komentirao', poručio je.

Podsjetio je da se proračun donosi krajem godine te da nije neuobičajeno to da se radi rebalans. 'Nastojimo ga napraviti što kasnije u godini i ovo su samo bile pripreme za rebalans', kazao je.

'Održavali smo te sastanke s ciljem ostvarenja deficita od 2,6 posto te smanjenja duga ispod 60 posto', kazao je ministar financija.

Na pitanje koliki je iznos koji se treba raspodijeliti, Primorac je kazao da ne želi to komentirati na taj način. 'U proračunu se planiraju različita sredstva i do kraja niste sigurni da će se realizirati svi projekti. Dio sredstava će se preraspodijeliti, nešto i na temelju ranijih odluka. Sada je proces konzultacija u tijeku i nema potrebe da nešto komentiram dok ne budemo spremni izaći s rebalansom', kazao je.

Na pitanje je li zatražio da se u ministarstvima smanje rashodi za 10 posto, kazao je da se radi o manjoj brojci. Upitan dodatno za koliko posto se traži rezanje, kazao je: 'Sve će biti dobro, ne brinite.'

'Ljudi, ovo je standardan proces konzultacija', ponovio je ministar financija.

Butković: Za buduće projekte ispitat ćemo dinamiku realizacije

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je da projekti koji su krenuli neće biti obustavljeni.

'Razgovarao sam s ministrom Primorcem i neće biti odustajanja od projekata. Sve što smo započeli ide svojim tijekom, a za ono što ide u budućnosti vidjet ćemo kako ćemo dinamički posložiti. Ništa nije došlo u pitanje, mislim da je sve ovo malo predimenzionirano i prenapuhano te zaista mislim da nema razloga za strah. Samo dinamika, a moramo vidjeti kako ćemo to preraspodijeliti u sljedećim godinama', kazao je Butković.

Upitan hoće li se pomicati rokovi, Butković je kazao: 'Za započete projekte ne, a za one koje smo planirali ispitat ćemo dinamiku realizacije.'

Prema pisanju Gorana Penića i Krešimira Žabeca u Jutarnjem listu, potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac prije nešto manje od mjesec dana svim je kolegama u Vladi poslao dramatičan dopis kojim ih poziva na hitne pojedinačne sastanke zbog rebalansa proračuna za ovu godinu, kojim se rashodi žele smanjiti za čak 1,56 milijardi eura, odnosno velikih 5,5 posto proračuna.

Povod te mjere je predizborno obećanje o povećanju plaća za državne i javne službenike, što je državni proračun dodatno koštalo 1,63 milijarde eura. Ministar financija je u dopisu pojasnio da će se rebalansom i projekcijama proračuna za naredne godine prvenstveno morati osigurati sredstva za plaće, socijalna davanja, mirovine te projekte obnove od potresa, a za provedbu preostalih projekata morat će se utvrditi prioriteti sukladno financijskim mogućnostima.