analiza tportala

Nova mini porezna reforma: Plaće će od 1. siječnja rasti, izračunali smo za koliko

04.07.2024 u 12:35

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac najavio je nastavak poreznog rasterećenja. Vlada će i u novom mandatu raditi samo promjene u porezu na dohodak

Najveća novost za građane je povećanje neoporezivog dobitka s 560 na 600 eura. Također, povećat će se i osobni odbici za uzdržavane članove i invalidnost, ali ministar nije precizirao koliko će to povećanje biti.

Prema posljednjim službenim statističkim podacima prosječna bruto plaća u Hrvatskoj je 1830 eura i samac u Zagrebu bi nakon povećanja neoporezivog odbitka na ime poreza na dohodak izdvajao oko deset eura manje nego dosad.

Kako su u različitim gradovima i općinama od ove godine različite i stope poreza na dohodak, primjerice u Zagrebu je 23,6 - 35,4 posto dok je u Osijeku 20 – 30 posto, tako bi se razlikovalo i to povećanje plaća.

Za naš izračun uzeli smo primjer samca s neto plaćom od 1000 eura. Od gradova izabrali smo Zagreb, Split, Osijek i Bašku na Krku. Među njima Zagreb ima najveće stope poreza na dohodak, dok je Baška sa stopama 15-25 posto jedan od gradova s najnižim porezom.

Kao što je vidljivo iz naše tablice povećanje plaća će biti minimalno, od šest do 12 eura ovisno o gradu.

Bez navođenja konkretnih detalja, Primorac je najavio da bi od 1. siječnja 2025. trebalo doći i do povećanja iznosa neoporezivih primitaka (božićnica, regresa, darova za djecu, nagrada i bonusa) koje poslodavci mogu isplatiti radnicima.

Među mjerama koje se razmatraju je i ukidanje uzajamnosti kod povrata PDV-a poduzetnicima iz trećih zemalja, kao i propisivanje odredbi o neutralnosti PDV-a utvrđenog u predmetima poreznog nadzora.

Također, Primorac je najavio i mjere za poticanje povratka hrvatskih državljana iz inozemstva.

'Radimo na prijedlogu modela koji će omogućiti porezno oslobođenje za građane koji se budu vraćali u Hrvatsku. Smatram da je to dobro, konstruktivno i da će biti dodatan poticaj za povratak naših iseljenika', izjavio je ministar