nije sve bajno

Plaće u Hrvatskoj nezadrživo rastu i to otvara mnoga goruća pitanja

20.06.2024 u 12:02

Bionic
Reading

Prema podacima DZS-a, u travnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini

Prosječna mjesečna neto plaća, s iznosom od 1323 eura, bila je nominalno viša za 17,9 posto u odnosu na travanj 2023. godine. Prosječna bruto plaća po zaposlenome bila je na godišnjoj razini viša za 18,3 posto, a iznosila je 1830 eura.

'Realan rast prosječne mjesečne bruto plaće na godišnjoj razini neprekidno traje od početka prošle godine, a neto plaće od ožujka 2023. Prosječna neto plaća viša je realno za 13,7 posto u odnosu na travanj 2023. godine dok je bruto plaća realno viša za 14,1 posto godišnje', pišu analitičari Raiffeisen banke.

U travnju je najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 837 eura. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Informacijske uslužne djelatnosti u iznosu od 2483 eura.

Medijalna neto plaća iznosila je u travnju 1110 eura (+18,1 posto godišnje i +2,2 posto mjesečno), što znači da je polovici zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika veća. Medijalna bruto plaća iznosila je 1500 eura.

U razdoblju siječanj-travanj 2024. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 1284 eura, što je na godišnjoj razini nominalno više za 15,4 posto, a realno za 11 posto.

  • +2
Strani radnici Izvor: EPA / Autor: NARENDRA SHRESTHA

Učinak porasta nominalnih plaća u javnom sektoru postao je vidljiv već na plaćama za ožujak, što će i u nastavku godine djelovati na solidan rast na godišnjoj razini.

Prema planu proračuna, Vlada na razini cijele 2024. očekuje rast rashoda za zaposlene od čak 32,2 posto u odnosu na 2023. godinu (+38 posto u prvom tromjesečju 2024.) kao posljedicu treće faze sveobuhvatne reforme sustava plaća u državnim i javnim poduzećima, ali i povećanja minimalne plaće te rastućih rashoda za mirovine i mirovinska primanja uslijed usklađivanja mirovina i niza zakonskih odluka.

  • +36
Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Emica ElvedjiPIXSELL

'Nastavak rasta realnih plaća pogoduje jačanju kupovne moći kućanstava, potiče potražnju za robama i uslugama te omogućava rast osobne potrošnje. Podržan snažnim tržištem rada, administrativnim povećanjem plaća u javnom sektoru i nastavkom usporavanja inflatornih pritisaka, rast realnih plaća tijekom 2024. trebao bi ostati snažan, s blagom tendencijom ubrzavanja stope rasta u odnosu na 2023., kada je realna stopa u prosjeku iznosila 4,6 posto.

Snažniji rast plaća u odnosu na rast produktivnosti sve više naglašava pitanja ionako niske konkurentnosti domaćeg gospodarstva, što uz nepovoljna demografska kretanja i razmjerno nisku participaciju (aktivnost) radne snage predstavlja strukturna neriješena pitanja domaćeg gospodarstva', zaključuju analitičari Raiffeisen banke.

sve osim nogometa

Učitavanje...