MINISTAR GOSPODARSTVA ODRJEŠIT

Čačić: 'Nisam bio u 3. maju, imam dovoljno posla'

08.11.2012 u 18:50

Bionic
Reading

'Prvi krug privatizacije Uljanika je završen, drugi krug je otvoren. U tom konceptu postavljeno je i javno objavljeno i uključivanje privatizacije 3. maja. Ovog trenutka to je predmet konačnog dogovora s Uljanikom i, naravno, ovisno o tim dogovorima, koncept će biti nastavljen ili neće', rekao je danas u Rijeci Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, nakon posjeta Sveučilištu u Rijeci

Čačić vjeruje da će se taj proces nastaviti, a na novinarsku opasku da ga radnici u Brodogradilištu 3. maj čekaju te da su njegove reakcije izazvale paniku, odgovorio je: 'Pa što onda? Kao što nisam bio u Brodosplitu, Brodotrogiru ni u Kraljevici, nisam bio ni u 3. maju. Vjerujte, imam sasvim dovoljno posla, a paniku ste izazvali vi.'

'Tisuće tvrtki koje ne rade se gase i nelikvidnost se relativno brzo čisti. Bit će dosta pretvaranja poreznih obveza i potraživanja dugova u imovinu. To država ne bi željela, ali to je u ovakvoj situaciji gospodarstva neizbježno', izjavio je ministar Čačić na pitanje kada možemo očekivati smanjenje nelikvidnosti.

Dodao je da je to ozbiljan zadatak kojim se trenutačno suočava Ministarstvo financija te da rezultati zasad nisu posebno vidljivi, no i da je novi zakon, koji je upravo krenuo, kreiran da se to dogodi.

'Nažalost, bit će dosta i predstečajnih nagodbi koje će završiti i sa stečajem. Mi moramo gospodarski prostor učiniti transparentnim. Pretpostavka je da se stanje koje smo zatekli mijenja', kazao je Čačić i najavio odlazak 20. prosinca u Sisak, gdje u ponovo pokrenutoj Željezari 150 ljudi počinje raditi, a još toliko će u idućem kvartalu.
'To su procesi koji traže puno napora i žrtava, za što je kriva loša, demagoška politika, politika čuvanja stolica a ne traženja rješenja', drži ministar gospodarstva.

Na pitanje može li IDS ispasti iz kombinacije, Čačić nije htio odgovarati. Rekao je tek da nije razgovarao s Jakovčićem oko Plomina 3, a upitan: 'Ulje ili plin?', rekao je: 'Bit će ono što struka odluči', uz komentar da dolaze lokalni izbori i da IDS pokušava ostati na vlasti.
Prema njegovim riječima, investicije u znanje su najkvalitetnije investicije, ne samo dugoročno, nego i srednjoročno. 'To je orijentacija Vlade, no nužno je da to prepoznaju i sredine koje su u stanju biti jezgre kvalitetnog obrazovanja. Sveučilište u Rijeci je najkvalitetnije organizirano u Hrvatskoj. Ovdje nije poanta u masi, već se radi o tome da ovo Sveučilište želi biti vrh piramide izvrsnosti i oko sebe okupiti cijeli obrazovni prostor, i na kraju, sve to završiti tehnološkim parkom, s nečim što sve to pretvara u nova radna mjesta', kazao je.

O nezaposlenosti je rekao da je ona u direktnoj korelaciji s gospodarskim rastom i investicijama. 'Mi još uvijek nismo pokrenuli investicije niti smo pokrenuli gospodarski rast. To je posljedica cijelog niza faktora: projekti za velike investicije nisu spremni, svaka investicija traži investiranje - ta pretpostavka nije do kraja zadovoljena, a važna su i dva koncepta - početak privatizacije javno privatnog partnerstva i europski fondovi', zaključio je Čačić.