STARI PRIJATELJI

Čak ni kad su drugi brisali pod s njim, Bernardić nije dao na Josipovića: Ovako su govorili jedan o drugom

24.01.2019 u 16:52

Bionic
Reading

Da se bivši predsjednik Ivo Josipović planira vratiti u SDP, to nije bila iznenađujuća vijest. Čovjek je to koji je s povratkom pod skute bivše stranke koketirao otkada je Davor Bernardić izabran za predsjednika SDP-a, no do sada je to bilo samo na razini koalicije

Te 2013. godine, kada je SDP-om još vladao Zoran Milanović, Davor Bernardić ponovno je izabran za predsjednika zagrebačkog SDP-a. Među prvima mu je čestitao tadašnji predsjednik države Ivo Josipović.

Samo godinu kasnije, uoči predsjedničkih izbora, što misli o Josipoviću jasno je dao do znanja i Bernardić. 'Predsjednik Josipović, koji se do sada pokazao kao jedan od najboljih predsjednika koje je Hrvatska imala, definitivno će osigurati povjerenje građana i drugi put', kazao je tada Bernardić.

Tada se to činilo kao jedna u nizu podrški SDP-ovaca stranačkom predsjedničkom kandidatu, no kroz godine će se pokazati da Josipovića i Bernardića veže pravo prijateljstvo. Iako Josipović nije i drugi put pobijedio na predsjedničkim izborima, prijateljstvo između njega i Bernardića nije se prekinulo. Josipović je u međuvremenu zbog Milanovića, kojeg nije volio ni Bernardić, napustio SDP, no nakon pobjede novog stranačkog predsjednika na unutarstranačkim izborima Josipović je, uz Mirelu Holy i Aleksandru Kolarić, bio jedan od prvih ljudi koje je Bernardić zvao da se vrate u stranku.

Bernardiću treba dati priliku, govorio je Josipović u danima nakon njegova izbora za šefa stranke. 'Riječ je o stranci koju je dugogodišnje loše vodstvo dovelo na te grane. Bernardić je mlad čovjek i treba mu dati priliku. Ono što ne treba to je da je ovako dočekan u medijima. Pošteno je dobio izbornu utakmicu i treba mu dati 100 dana mira da vrati SDP na stari put. SDP je gubio pripadnost ljevici, sad je vrijeme da se to vrati i mislim da će Bernardić učiniti sve da se to dogodi', govorio je Josipović krajem 2016.

Dobre odnose potvrdili su samo nekoliko mjeseci kasnije, kada je pod vodstvom SDP-a pet stranaka potpisalo Deklaraciju o dobrom društvu, a dodatno su se udružili u Zagrebu kada su pristupili koaliciji stranaka koja je podržavala Anku Mrak-Taritaš za gradonačelnicu metropole.

  • +7
Ivo Josipović i Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Iako su tada već kretale jače trzavice u SDP-u, a šef stranke Davor Bernardić našao se pod žestokim kritikama zbog nekih svojih izjava i poteza, leđa mu je Josipović uvijek čuvao.

'Mislim da je izbor Bernardića dobra stvar za SDP. Bilo bi silno važno da se strasti unutar SDP-a smire i da završe te frakcijske borbe jer Hrvatska treba ljevicu i to je razlog zašto sam s Bernardićem dogovorio suradnju i zajednički rad na okupljanju ljevice, bez obzira na određene razlike koje imamo. Mislim da je dobro da je Bernardić krenuo u projekt jačanja ljevice. Uspjeh tog projekta uvelike ovisi o tome hoće li Bernardić u SDP-u uspjeti primiriti strasti što su dobile dimenzije koje nisu dobre. Razlike u SDP-u nisu političke, već se nama izvana čini da se radi o borbi za prevlast. Ali mislim da postoji potencijal da se to smiri', kazao je početkom 2017. za RSE Josipović.

Ni godinu kasnije Josipović nije želio reći ništa loše o Bernardiću. 'U SDP-u se priča previše fokusirala na prvu osobu, a mislim da mu nije dana prava šansa i dočekan je na nož. SDP-ov problem je nešto drugo. Nažalost, to je devastirana stranka po mnogo čemu, a za to nije kriv Bernardić. SDP je stožerna lijeva stranka, ali dosta će se toga morati promijeniti. Bernardić će morati uložiti krajnji napor da probaju graditi neko novo jedinstvo na ljevici kako bi prestali sukobi. Većine malih stranaka ne bi bilo da je Milanović, kad je bio premijer, vodio neku drugu politiku', kazao je Josipović za N1 početkom 2018.

I tada, krajem 2018., dolazi vijest da u Josipovićevoj stranci Naprijed Hrvatska razmišljaju o ujedinjenju s Glasom. Sve se činilo kao da je stvar gotova, no zadnjih dana prošle godine stiže informacija da su Bernardić i Josipović viđeni na kavi.

I onda ovaj tjedan preokret. Naprijed Hrvatska više ne pregovara s Glasom, nego sa SDP-om. 'Kao stranka većinom smo socijaldemokrati i bivši formalni članovi SDP-a koji su u jednom trenutku smatrali da on ne ide dobrim putem. Međutim, promijenile su se okolnosti. Danas je imperativ udruživanje na ljevici i centru ako želimo išta napraviti u ovom društvu', pojašnjavao je ovaj tjedan Josipović.